2016. ápr 08.

Kipróbáltam: Életképeskönyv, az alkotó önismeret!

írta: ur.anita
Kipróbáltam: Életképeskönyv, az alkotó önismeret!

358458.jpg

Szeretek új dolgokat kipróbálni - ez nyilván kiderült már az Örömterv blog olvasóinak. :-) Szeretek önismereti folyamatokban részt venni - legyen az bármilyen műfajú és mélységű. És nem utolsósorban szeretek alkotni - bár erre viszonylag kevés időm van és kevés művészi tehetségem; de itt is, mint mindegyik előzőnél, nem a végeredmény, hanem az út és a folyamat maga az érdekes. Akár újdonság kipróbálásáról van szó, akár önismereti munkáról, akár az alkotásról - "benne lenni" a legjobb dolog! Ezúttal Kovács Szilvia pszichológus által kidolgozott Életképeskönyvről számolok be Nektek és nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek egy alkotó önismereti utazásra!

Az Életképeskönyv szerzőjével ismerjük egymást, hiszen Kovács Szilvia a Lelkizóna blog alapítója, aminek én is aktív társszerzője vagyok és egy népszerű saját blogot is vezet Kreatív pszichológia címmel. Kb. 3 hónappal ezelőtt kaptam tőle ajándékba az Életképeskönyv egyik példányát, nagy örömmel fogadtam, és szép lassan elkezdtem benne írogatni, alkotni, gondolkodni rajta és anyagot gyűjteni hozzá. Kb. 10 oldallal - 10 témával vagyok kész, ebből van, amit hetekig csiszolgattam és van, amit egy óra alatt, azonnal megcsináltam. De mi is az Életképeskönyv, mit mond róla a szerzője?

Az Életképeskönyv egy önismereti alkotás. Egy napló önmagáról, önmagának. Egy napló, ami megmutatja, hogy mindennek két oldala van, hisz múltunk és jelenünk örömei és nehézségei egyaránt megjelennek benne. Ráadásul a napló lapjainak egyik oldalára leírhatja élményeit, érzéseit, gondolatait egy adott témáról, a lap másik oldalán kreatív énjét segítségül hívva alkotássá – legyen az rajz, vagy fotókból, szimbólumokból és kulcsszavakból álló montázs – varázsolhatja a leírt szavakat.

Vagyis ez önmagában nem egy könyv, hanem Te magad teszed azzá az írásaiddal és képes alkotásaiddal! 25 olyan témát tartalmaz, ami felöleli az élet nagy eseményeit, történéseit és érzelmeit, és mindegy, hogy hány éves vagy, milyen élményeid és mennyi emléked van eddig az életedből, a témák univerzálisak, hiszen mindenkinek volt már "Szerelem" az életében, volt "Kamaszkorom legszebb nyara" és elképzeli azt, hogy "Az életem 5 év múlva" milyen lesz. Minden ilyen témakörhöz 3-4 irányított kérdés tartozik, ami segít először rendezni a gondolatainkat/érzéseinket/emlékeinket/terveinket egy adott életterület kapcsán. A kérdéseken egyértelműen érződik, hogy értő szakember állította össze, megszólítóak, megélhetőek és előrevivőek. Pozitívumként említem, hogy nem csupán örömteli témák szerepelnek a témák között, hanem a nehézségek (azok feldolgozása) is helyet kap, mint ahogy helye van ezeknek is életünkben! Egy ilyen téma például: "A legnehezebb pillanat az életemben... és utána". Az a tapasztalatom, amit magamon, a coaching ügyfeleimen és az Életképeskönyvvel kapcsolatos személyes alkotásom kapcsán is megtapasztaltam, hogy a verbális sík: itt az, hogy leírom azt, amit érzek, gondolok - segíti a fókuszálást; a gerincét, vázát megadja egy megélt élmény vagy terv leírásának, de sokszor kevés önmagában. Gyakran szükséges egy érési folyamat, ahol ez a tudatos, kognitív változat, "olvasat" beérik, árnyalódik, újabb részletei válnak felfedezhetővé - és ezáltal kimondhatóvá, leírhatóvá, megélhetővé válik. Volt olyan téma, amihez többször is visszatértem, hozzáírtam, a képi részéhez pedig folyton hozzátettem még valamit, mert hétről hétre vált egyre tisztábbá és teljesebbé az összkép. Tehát ezt a sokszor "nem elégséges" verbális vonalat egészíti ki egészen zseniálisan a képi sík: minden írásos oldal oldalpárja egy üres oldal, ahová bármilyen képes kollázst elkészíthetsz.

Szabadon használhatsz hozzá fotókat, egyéb képeket, rajzolhatsz, festhetsz, ragaszthatsz... ami csak jólesik és ami csak az adott témával kapcsolatban eszedbe jut. A változatos megvalósítást segíti, hogy egy kis "kreatív alapcsomagot" is kapsz a könyvhöz, színes papírokból, matricákból, még filctoll és mininyomda is van a csomagban - ezáltal még kreatívabb lehet a végeredmény. Elmélyít, kikapcsol, egyszerre szórakoztató és egy élvezetes önismereti folyamat. Azt terveztem, hogy néhány saját képet is beteszek ebbe a cikkbe, de végül annyira személyesnek éreztem ezeket az adott témához kapcsolódó kis alkotásaimat, annyira a saját intim szférám részének, hogy végül megtartom ezeket magamnak. :-)

index.jpg

Kovács Szilviát, az Életképeskönyv megalkotóját kérdeztem néhány olyan kérdésről, amire ötletgazdaként, megvalósítóként és pszichológusként ő tudja a legjobban a választ, és arról is beszélt, hogy milyen más kreatív pszichológiai csomagok érhetőek el azoknak, akik ilyen módon szeretnék mélyíteni az önismeretüket.

Hogyan jött az ötlet, hogy létrehozz egy ilyen önismereti alkotókönyvet?

Az Életképeskönyv megszületésében volt egy kis adag indulat és csalódottság, na meg a vágy arra, hogy megtaláljam a megoldást: azt tapasztaltam pár kliensemnél, hogy bár rendszeresen eljönnek és őszintén beszélnek problémáikról, sőt motiváltak is a változásra, mégis, ahogy kilépnek az ajtón, megcsörren a telefonjuk és visszakerülnek a mókuskerékbe; se időt, sem energiát nem fordítanak a változásra, így egy helyben toporgunk. A lélektani munka pedig olyan, mint a nyelvtanulás. Aki elmegy a nyelvtanárhoz, de otthon nem gyakorol, az bizony nem sokra fog jutni. Én hatékony „nyelvtanár” szeretek lenni… Az Életképeskönyv olyan, mint egy letehetetlen nyelvkönyv!  Könnyű rászokni és a módszer egyszerűen „kiköveteli” azt az időt és figyelmet, amire ehhez a lelki munkához szükség van. Nem azért, mert kemény elhatározással végig kell csinálni; aki megszereti, az vágyik rá, hogy csinálja! Ebben annak is része van, hogy az alkotó munka azonnal sikerélményt nyújt!

Miben más, mintha spontán módon naplót vagy memoárt írnék az életemről?

Két alapvető különbség van. Az egyik az, hogy az Életképeskönyv 25 élettémát dolgoz fel kérdések formájában. Ezek a kérdések - amelyeket a klienseimtől is megkérdezek egy adott téma kapcsán -  segítenek más, esetenként új szempontból is megvizsgálni egy-egy élethelyzetet, eseményt, vagy kapcsolatot a múltból, így a megértés, belátás perspektíváját szélesíti. A másik jelentős különbség az alkotó oldal. Minden élettémához egy-egy alkotás készül, ami lehet akár egy ceruzarajz vagy fotómontázs, de lehet egy lepréselt virág és három szó is. Én személyesen nagyon szeretek vegyes technikával dolgozni: a kép egy része digitális – fotók, szimbólumok, kulcsszavak – majd ezt kinyomtatom és „élő” elemekkel teszem izgalmasabbá. Az alkotó folyamat intenzívebben mozgósítja az érzelmeket, így egy-egy téma feldolgozása komplexebb lesz, ráadásul izgalmasabb és örömtelibb is.

Az Életképeskönyv pszichológus szemmel mikor, milyen élethelyzetekben lehet hatékony támogatás az önismeret elmélyítésében?

Szívem szerint azt mondanám, hogy minden élethelyzetben segít, ha az önismeretünk pontos. Az Életképeskönyv azonban nem csak az önismeretet javítja, a múltunk tisztán látásában, lezárásában is segít, így változások, életciklus váltások előtt – közben és után – is segítséget jelenthet... Amit azonban fontosnak tartok kihangsúlyozni: az Életképeskönyv egy önismereti módszer, nem helyettesíti a pszichoterápiát!

Hogyan érdemes "dolgozni vele", mit javasolsz, hogyan fogjunk hozzá, mennyi időt szánjunk rá, mire helyezzünk hangsúlyt az írás és alkotás során?

Lassan! A tapasztalatok szerint hetente egy témánál többet nem igazán érdemes feldolgozni. Az én javaslatom szerint a legjobb először a kérdéseket elolvasni, majd pár napig ezeken – természetesen a kérdéskör egészén is – elgondolkodni, majd ezt követően megírni a válaszokat. Az alkotó munka előkészítése is időigényes (lehet). Én nagyon szeretek ilyenkor sok-sok fényképet végignézni, eseményeket felidézni, az emlékeim közt kutatni. Általában van egy pont, amikor összeáll a fejünkben a kép – a szó szoros és átvitt értelmében – ilyenkor maga az alkotás akár egy óra alatt is elkészülhet.

Megalkottad a felnőtt Életképeskönyv gyermekeknek szánt változatát is. Nagyon különleges és hiánypótló kiadványról van szó, kinek ajánlod a gyermekeknek szóló Életképeskönyvet?

A gyermek Életképeskönyvet 4-7 év közötti gyermekeknek és szüleiknek ajánlom. Ez egy játékos, kreatív alkotókönyv, amely segít abban, hogy jobban megismerjük gyermekünket és segítsünk neki abban, hogy jobban megismerje önmagát és a világot. Természetesnek tűnik, hogy jól ismerjük a saját gyermekünket, ugyanakkor lehetnek olyan területek az életében, melyekről nem tud, nem akar beszélni, de a közös játékok, rajzolás és beszélgetés során megérthetjük őt, vagy segíthetjük abban, hogy megnyíljon.  A felnőtt Életképeskönyvhöz hasonlóan minden szülőnek ajánlom, akinek fontos gyermeke érzelmi és személyiségfejlődése, de nehéz élethelyzetek – mint pl. válás, közösségi beilleszkedés nehézsége, testvérféltékenység -  megoldásában, vagy feldolgozásának támogatásában is segítségül hívható eszköz.

index_gyermek.jpg

Láttam a feladatait és én teljesen odavoltam érte: elindítottál egy 30 napos BOLDOGSÁG kihívást is. Mi ez és mit ad annak, aki 30 napon keresztül naponta megcsinálja ezeket a gyakorlatokat?

A 30 napos BOLDOGSÁG kihívás gyakorlatainak nagy részét a klienseimmel folytatott munka során állítottam össze. Egyszerű és könnyen elvégezhető, élvezetes gyakorlatokat gyűjtöttem össze, melyek egyszerűségük ellenére fontos kérdésekre hívják fel a figyelmet. Ezek közé tartozik az élet szépségeinek, a jelen pillanatnak a megélése és élvezete, a testünkkel való viszonyunk és ennek tudatosabb kezelése, az emberi kapcsolataink és a saját érzelmeink megélése. A gyakorlatok többsége kreatív elemet is tartalmaz, amely – tapasztalataim szerint – fokozza a megélés hatékonyságát és a pozitív változásokat. Aki vállalja ezt a kihívást, az 30 nap múlva garantáltan jobban fogja érezni magát! Ez persze így nem túl sok. Aki a gyakorlatok egy részét, amelyek számára kiemelkedően fontosak, vagy amelyek terén elakadásai vannak, rendszeresen gyakorolja, vagyis beépíti a mindennapjaiba, az boldogabb, harmonikusabb és elégedettebb ember lesz.

Kinek? Az Életképeskönyvet tényleg mindenki nagy örömmel használhatja; ez az út egészen biztosan csak előre visz és mindemellett nagyon élvezetes is! Hónapokat el lehet vele tölteni, mire kész lesz, de ez egy olyan produktum, amibe bármikor jó érzés lesz belelapozni, esetleg - ha szeretnénk - a legközelebbi szeretteinknek megmutatni a kész alkotásunkat. A saját önfejlesztés és alkotói folyamat mellett remek ajándék lehet barátainknak, családtagjainknak is jeles eseményekre, ünnepekre. Például nagyon is el tudom képzelni, hogy az épp nyugdíjba vonuló munkatársunk vagy a esküvőre készülő fiatal ismerősünk is örülne egy Életképeskönyvnek, hiszen életkori- vagy életstátusz-változások környékén igényünk van az efféle számvetésre, különösen, ha ilyen kreatív, játékos formában történik!

Kövesd a Kreatív pszichológiát a facebookon, ahol további érdekességek, hasznos információk, cikkek és akciók érhetőek el!

NYEREMÉNYJÁTÉK!!! Kattints az Örömterv facebook oldalára, ahol a cikkben említett 3 kreatív önismereti csomag valamelyikét megnyerheted! Csak annyit kell tenned, hogy kommentben megírod, melyiket szeretnéd: a felnőtteknek szóló Életképeskönyvet, a gyermek Életképeskönyvet (gyermekednek) vagy a 30 napos BOLDOGSÁG kihívást! Szuper kreatív önismereti meglepetés magadnak vagy a gyermekednek - ne hagyd ki! :-)

 

 

Szólj hozzá

egotrip saját élmény kipróbáltam! boldogság-projektek