2016. már 21.

Kalligráfia workshopon jártam!

írta: ur.anita
Kalligráfia workshopon jártam!

1931438_987763434604173_5970482064917798943_n.jpg

Nem, ez nem egy képmegosztó oldalról letöltött kép, hanem a kalligráfia tanfolyamon készült, ahol tényleg ilyen írást tanultam egy kellemes délutánon, a Magnóliák Műhelye szervezésében. Elmélyülés, flow, aprólékosság, lelassulás - nekem ezt adta a kalligráfia alapjainak megtanulása, olvassátok el az élményeimet!

Mostanában lépten-nyomon kalligrafikus írásokba botlom mindenhol a városban: boltok kirakatában, éttermi táblákon, meghívókon és szórólapokon - és ezek jó része kézzel írott, valódi egyedi darab. Mennyivel jobb ez, mint az igénytelen tipográfiájú, egyenstílusú "gyári" feliratok! Szinte alig írunk már kézzel, számítógéppel szerkesztünk minden szöveget, mégis (vagy éppen ezért!) reneszánsza van a szépírásnak, a kalligráfiának, amelynek az alapjait jól el lehet sajátítani 4-5 óra alatt. Én a Magnóliák Műhelye Kalligráfia workshopján jártam, Markóné Szalai Szilvia kalligráfus vezetésével.

20160318_195823.jpg

Munkában a csoport

Egy délután édeskevés ahhoz, hogy kódexíró jártasságot szerezzen az ember, de ahhoz épp elég, hogy belekóstoljon a nyugati kalligráfia alapjaiba, ráérezzen az ízére és kedvet kapjon a folytatáshoz. A helyszín az általam eddig nem ismert, nagyon egyedi hangulatú Szelence kávézó pincehelyisége, ahol bátran maszatolhattunk gyakorlás közben, fent a kávézóban pedig isteni paleo sütiket lehetett kóstolni, ha karizmainkat le akartuk lazítani pár óra gyakorlás után.

Szalai Szilvia a kalligráfia mindennapi művészi művelője, aki emellett oktat is kalligráfiát, és a tanfolyam alatt végig lehetett érezni egyrészt a tapasztalatát, másrészt a gyakorlat-centrikusságát. Biztatott és finoman vezetett rá minket a még szebb, még pontosabb vonalvezetésre. Mindenkinél észrevette a javítandó hibákat, de gyakorlati egyéni tanácsai egyértelműen a fejlődést segítették - mindezt remek csoporthangulatban. Itt senki írása sem volt tökéletes, hiszen mindenki kezdő volt, de a saját hibáinkon nevetés és Szilvi támogató hozzáállása nagyban hozzájárult az egyéni fejlődéshez, ami pár óra alatt is látványos volt mindenkinél.

Eszközbemutatóval, toll-, festékválasztási és beszerzési tanácsokkal kezdődött a workshop: milyen eszközökkel érdemes elindulni a kalligráfia gyakorlásának útján kezdőként, melyik eszköz mire való és költségek tekintetében milyen megoldásokkal járunk a legjobban. Aztán, amit a legjobban vártunk: végre kézbe vehettünk a tollainkat és megtanultuk, hogyan kell tartanunk a tollszárat, hogyan mozogjon a papíron a tollhegy és hogyan mártsuk a pácba (tinta helyett barna és fekete pácot használtunk). Na, itt már átéreztem a feladat komolyságát: valahogy pillanatok alatt teljes csönd lett a teremben és mindenki az első néhány alapvonal meghúzására koncentrált: ami nem is bizonyult egyszerűnek. A vékonyból vastagba való vonal-átmenet megtanulása nem volt könnyű, csakúgy mint az egyforma és egyenes sorokban sorjázó sorminták megalkotása vagy a görbületek megfelelő ívének megrajzolása.

20160318_210902.jpg

Szilvi mindegyikőnk nevét leírta

Viszont az a legjobb a kalligráfiában, hogy ha odafigyelsz és koncentrálsz, tényleg látható a fejlődés már néhány sornyi gyakorlás után is. Nekem ez egyértelmű önbizalom-turbó volt. Sokat szenvedtem az "o" betűvel, ormótlan krumplik voltak eleinte, de két oldallal később már kezdtek hasonlítani egy kalligrafikus "o" betűre, és ez jó érzés volt. Arról nem is beszélve, hogy a fejlődés jóleső megtapasztalása mellett ez egy sok szempontból nagyon kikapcsoló tevékenység. Igazi mindfullness: nem tudsz máshol lenni, csak a jelenben, muszáj figyelni éppen arra a vonalra, amit húzol a papírra; és mint minden repetitív tevékenység, ez is hoz némi meditációs állapothoz hasonló nyugalmi állapotot, ahol a külvilág ingereit már észre sem veszed, csak automatikusan húzod a következő vonalat a papírra, szépen lassan, odafigyelve, benne élve a pillanatban. Valódi flow-élmény lehet, mert bizonyos szabályokat követve és kellő ideig gyakorolva szinte biztos a fejlődés - mindemellett viszont művészi alkotásra is alkalmas, hiszen a saját "díszítő elemek" kidolgozása, az apró kis különbségek mindenki kalligrafikus írását egyedivé teszik, és újabb kihívásokat hoznak minden tudásszinten.

Tollszárat, tollhegyet, gyakorlásra alkalmas pácot és egy e-mailben később elküldött, sablonokat tartalmazó könyvet ajándékba kapsz a tanfolyam végén, ami jól jön az otthoni gyakorlás során, hiszen anélkül biztosan nincs további fejlődés, az igazán szép, kalligrafikus írás elsajátítása sok gyakorlást igényel. Ez nem egy sietős műfaj, önmagaddal szembeni türelemre is tanít egyben.

Kinek? Aki szeretne elmélyülni a díszes, kacskaringós szépírás világában és megtanulni az alapokat. Ha úgy érzed, jó lenne lassítani, olyan tevékenységet végezve, ami garantáltan a jelenben tart és így leteheted a stresszes mindennapok  gondját. Ha szeretnéd ismerőseidet, barátaidat, esetleg esküvői vendégeidet kalligrafikus, kézzel írott ajándékkísérőkkel, meghívókkal meglepni - garantáltan leesik majd az álluk! Ha otthon vagy a vállalkozásodban szeretnél ilyen írással feliratokat, kiírásokat készíteni, például egy krétás táblára vagy táblafilccel üvegfelületekre.

Ur Anita, coach

Ha szeretnél értesülni a Magnóliák Műhelye további érdekes programjairól, akkor itt tudod követni őket.

Ha értesülni szeretnél az én hasonló témájú élményajánló cikkeimről, akkor itt tudsz követni engem.

 

 

Szólj hozzá

kipróbáltam! élményajánló