2014. sze 05.

Michelin-csillagos élmény megfizethető áron - Borkonyha étteremajánló

írta: ur.anita
Michelin-csillagos élmény megfizethető áron - Borkonyha étteremajánló

6210128551.8d78141420.b.exact726w.jpg

Külföldön évekkel ezelőtt jártam már Michelin-csillagos étteremben, Budapesten eddig még nem mertem elmenni... Most igen! Borkonyha. Ezt akár te is megengedheted magadnak ünneplésre, kivételes alkalmakra.

A két korábbi Michelin-csillagos étteremről, a Costesről és az Onyxról mindenki csak szuperlatívuszokban beszél, de nekem túl puccosnak és drágának tűntek: úgy éreztem, csak feszengenék és 5 percenként arra gondolnék, van-e ennyi pénz a tárcámban. A közelükbe se merészkedtem, nem én vagyok a célközönségük. Idén márciusban megkapta a harmadik magyar étterem, a Borkonyha is a Michelin-csillagot, vagyis felkerült a világ legjobb, legismertebb éttermeinek listájára. Még a szakmán belül is nagy meglepetésnek számított a bejelentés, Sárközi Ákos, a séf azt nyilatkozta, hogy amikor megtudta a nagy hírt, ő sírt, az egyik tulajdonos pedig összeesett.

Az a hír járja a Borkonyháról, hogy laza hely. Ez már rögtön szimpatikus volt: nem akarok kényelmetlen kosztümben üldögélni és fehér cérnakesztyűs, hajbókoló pincérek hada közt azon aggódni, hogy az öt felkínált kés közül vajon a megfelelőt fogtam-e a kezembe az előétel elfogyasztásához.

Szombat délben ebédre érkeztünk, házassági évfordulót ünnepelni jöttünk. A belső tér kellemes, visszafogott és közvetlen francia bisztró-elegencia fogad. A pincérünk kedves és fesztelen, az étlap és a fekete tábla napi ajánlatai könnyen dekódolhatóak, semmi felesleges cifrázás a leírásokban. Az ételek ugyanezt a keresetlenséget és egyszerűséget tükrözték: parajkrémleves rákkal és vichyssoise (na, itt azért elkelt a pincér segítsége: burgonyakrémleves) nyúlfasírttal. Tiszta ízek, könnyű textúrák. A főételek is ezt a vonalat vitték tovább: mangalica csülök párolt zöldségekkel és rib eye steak édesburgonypürével. Gyönyörű húsok, csodás alapanyagok a lehető legszakszerűbb technológiával elkészítve. Semmi puccparádé, semmi öncélú csűrcsavarás. A tálalás természetesen szemet gyönyörködtető - ahogy az egy ilyen helytől elvárható, az adagok pedig éppen tökéletesek, se nem mikroszkopikus méretűek, de nem is telítenek el menthetetlenül. A desszert méltó zárás: fekete csokoládé narancs sorbettel - a narancs és csoki klasszikus párosa változatos formákban a tányéron, roppan és olvad egyszerre.

20140830_134502.jpg

Ha fontos az ár (és kinek ne lenne fontos?), akkor egy alacsonyabb árfekvésű főétel választásával a főétel+ital kombináció két személyre kihozható 10-12 ezerből - természetesen több fogás, degusztációs menü vagy drágább italok rendelésével ez tovább fokozható, de mindenki maga dönti el, meddig megy el a végösszeget illetően. Különleges alkalmakra szívből ajánlom, és jó tudni, hogy  árazásában valószínűleg az egyik legolcsóbb európai Michelin-csillagos éttermek egyike. Ízélmény és természetesség nagyon jó ár-érték arányban!

Szólj hozzá

élményajánló öröm a kaja