2014. okt 21.

A világ tíz legélhetőbb városa 2014-ben

írta: ur.anita
A világ tíz legélhetőbb városa 2014-ben

bike-407541_640.jpg

A rangos The Economist minden évben összeállítja a világ legélhetőbb városainak listáját. Budapest természetesen nincs az élmezőnyben, van még mit fejlődnünk... Íme a 2014-es lista, a világ 10 legélhetőbb városa!

Mitől is élhető egy város? A teljes jelentés itt érhető el.  A szempontrendszer évről évre állandó, én is nagyjából ugyanazokat a fő szempontokat sorolnám fel, amiket a lista összeállítói minden évben vizsgálnak, most éppen a világ 140 városára vonatkozóan:

stabilitás/biztonság (benne pl. a közbiztonság);

egészségügy (hozzáférhetősége és színvonala, a népesség általános egészségügyi mutatói);

kultúra és környezet (többek között a vallásszabadság érvényesülése, kulturális és sportolási lehetőségek hozzáférhetősége, a korrupció szintje);

oktatás (pl. közoktatás általános mutatói, magánoktatás elérhetősége);

infrastruktúra (benne a közösségi közlekedés, közúthálózat, telekommunikáció minősége és a lakhatás színvonala).

Az első helyezett: Melbourne (Ausztrália). A várost 1835-ben egy régi fegyenctelep helyén emelték, de ez ma már senkinek se jutna eszébe a várost látva. Lakóinak száma kétszer annyi, mint Budapesté, de területe tizenötször akkora, kényelmes többsávos utakkal, rengeteg parkkal, ingyenes városi villamossal. A férjem szerint, aki járt ott, olyan a város, mintha valakik állandóan azon agyalnának, hogyan tehetnénk még jobbá, érdekesebbé és komfortosabbá az ittlakók számára a lakóhelyüket. És a terveket aztán meg is valósítják...

Megdöbbentő, de csak két európai város került be a TOP10-be: Bécs - második helyezettként és Helsinki - nyolcadikként. Aki járt már Bécsben, akárcsak pár napra turistaként, az tudja, valóban szerethető, biztonságos, érdekes és minőségi szolgáltatásokat nyújtó város. Igaz ugyan, hogy ez áraiban is megmutatkozik: nem éppen a magyar átlagkeresettel érhetők el ezek a színvonalas szolgáltatások, de az osztrákkal igen, és az elérhetőséget minden esetben a a saját lakosok fizetőképességéhez mérik.

A TOP10-ben Kanada (Vancouver, Toronto, Calgary) és Ausztrália (Adelaide, Sydney, Perth) uralja a terepet, tizedikként Auckland (Új-Zéland) zárja sort. Ez alapján a világ két legélhetőbb, legmagasabb életszínvonalat biztosító állama: Kanada és Ausztrália; és érdekes, hogy pl. egyetlen város sem került be az Egyesült Államokból vagy Japánból.

Szólj hozzá

életminőség