2015. jan 30.

3 nagyon jó önsegítő könyv az önfejlődéshez

írta: ur.anita
3 nagyon jó önsegítő könyv az önfejlődéshez

1391668_734825086532603_459168017_n.jpg

A képen Brené Brown, a Bátraké a boldogság szerzője látható. Egy ilyen üzenetű szerző nekem már rögtön szimpatikus. Le kell szögeznem, hogy nem vagyok az önsegítő könyvek nagy barátja. Mert sablonosak, mert legtöbbször nagyon "amerikásak", és mert a saját való életünkben csak elhanyagolhatóan kis százalékát lehet megvalósítani a leírt tuti okosságnak. Amiért mégis foglalkozom ezzel a témával, mert 3 igen jó mégis van - az általam ismeretek közül.

Az önsegítő könyvek piaca virágzik (már vagy húsz éve töretlenül), elég szétnézni egy könyvesboltban és minden második könyvhalom tetején ott virít egy Hogyan... kezdetű okosság (érd el a céljaidat, tarts meg egy férfit, légy boldog most, ne bánd meg ezt vagy azt stb.). A szerző kaszál vele és még azt is elhiszem, hogy az ő életén tényleg segített a saját tuti tippje. De az enyémben az miért jönne be? A önfejlődés, önismeret, változási hajlandóság és sikeres megvalósítás nem CtrlC-CtrlV billentyűkóddal működik. Amiért mégis jónak tartom ezt a műfajt, az az, hogy nem lehet tudni előre, hogy kiben mi nyomja meg a start gombot. Mi az a gondolat, vezéreszme vagy ötlet, ami egyezik a saját motivációnkkal, az aktuális célunkkal, a habitusunkkal. Kipróbáljuk... és lehet, hogy bejön. Vagy legalábbis elindíthat egy belső folyamatot. Éppen ezért időnként mégis érdemes egy-egy ilyen könyvet kézbe venni. Én 3 olyat ajánlok, amit szeretek és igazán hasznosnak találok.

F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Ez a könyv nagyon-nagyon ajánlott alapkönyv az önismerethez. Én időnként újra és újra belelapozok, mert a változó élethelyzeteimre és azok aktuális problámáira bármikor találok benne egy "miértcsinálommármegint" cselekvés hátterét jól megvilágító részt. Nem egy tinglitangli olvasmány, nincs egy mondatban közvetíthető üzenete, inkább egy alapos, pontról pontra haladó önismereti munkát tesz lehetővé, ha fejezetről fejezetre haladunk a könyvben. A tudományos háttere a tranzakció-analízis, a példák és leírások a magyar valóságra szabottak, a lépten nyomon ráismerés a saját (nemszeretem) működésemre garantált, és még megoldási-fejlődési utakat is mutat az olvasónak.

Gretchen Rubin: Boldogságterv

Alcíme szerint: Egy év története, amikor megpróbáltam reggelenként énekelni, rendet tartani a szekrényben, okosan vitatkozni, Arisztotelészt olvasni, és általában véve többet bolondozni. Nagyszerű, humoros, szórakoztató olvasmány - amolyan strandos, nyári önfejlesztő pszichológia - ha van ilyen kategória... Tulajdonképpen inkább egy regény, ami lehet inspiráló, ötletadó abban, hogy milyen apróságokon érdemes változtatni ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Na, ez tényleg "ámerikás", de valahogy szerethetően az; és egy-két ötletmorzsa igenis beépíthető belőle a mindennapi rutinba, ha van hajladóságunk rá.

Brené Brown: Bátraké a boldogság

Itt is érdemes az alcímet idézni: Hogyan változtatja meg életünket, érzelmeinket, kapcsolatainkat és karrierünket, ha felvállaljuk, hogy sebezhetőek vagyunk? Hm, ez máris egy érdekes megközelítésmód. Nem arra tanít a könyv, hogyan mutassuk a világnak jobbik, sikeres, "amire büszkék lehetünk" oldalunkat, hanem erőt tulajdonít a sebezhetőségnek és annak felvállalásának. Felszabadító gondolat. Arra biztat, hogy teljes egészében mutassuk meg magunkat, minden hibánkkal együtt. Mert bátraké a boldogság.

Ha segítség kell, a coaching remek támogatás lehet a céljaid megvalósításához, a saját minőségi idő megteremtéséhez,  az álmok valóságba ültetéséhez, a legjobb döntések meghozatalához.

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

egotrip boldogság-projektek élményajánló