2015. feb 19.

Kipróbáltam: Testbe nyitva - női táncterápiás program

írta: ur.anita
Kipróbáltam: Testbe nyitva - női táncterápiás program

sports-hall-509718_640.jpg

Testbe nyitva. Amikor mozgás- és táncterápiás valamit kerestem a neten, amit kipróbálhatnék, rögtön megfogott ennek a programnak az elnevezése. Merthogy általában a testbe zárva kifejezést használjuk, és igen, pont arra való egy ilyen alkalom, hogy az ellenkezőjét éljük meg.

Testbe nyitva - önismereti és mozgásműhely. Idéznem kell a honlapról, mert olyan szép, amit ez a két nő, a mozgásműhely vezetői: Arnóth Eszter és Nagy Orsolya írnak magukról, a programjukról:

Mindenkinek van saját hangja, egyéni éneke és egyedi tánca. Tánc minden mozdulatsor, ami bennünk, belőlünk születik. Mozdulatainkban ott van pillanatnyi állapotunk éppúgy, mint megtestesült élettörténetünk. S ott van a felfedezés, illetve a változtatás lehetősége is.

Nálunk nincsenek előzetes koreográfiák, elvárások, jó és rossz megoldások.

Van kísérletezés, improvizáció, önkifejezés, alkotás. Idő és hely, lehetőség a saját ritmusodban keresgélni, felfedezni a mozdulataidat. Tér, amelyben megszülethet a táncod.

Erre éppen ideális egy négyórás hétvégi nyitott műhelymunka kóstolónak. Az irányzat egyébként a pszichodinamikus szemléletű mozgás- és táncterápia (PMT), amely lehetőséget ad arra, hogy új módon észleljük, érzékeljük, mozdítsuk testünket, s más nézőpontból éljük meg élettörténetünket, felhasználva a mozgás és testérzékelés gyógyító és alkotó lehetőségeit - a módszerről bővebben a honlapjukon olvashatsz. A lényeg, hogy semmilyen előzetes tapasztalatra, felkészültségre, táncos tudásra nincs szükség. Ez az alkalom, amin én jártam, csak nőknek szólt. Miért csak nőknek? Mert szabadságot ad az egymás közt vagyunk érzése, férfi jelenlét nélkül még elengedősebben lehet dolgozni a testünkkel, még transzparensebben lehet kitenni magunkból, amire akkor éppen készen állunk.

Bemegyek, kicsit izgulok, idegen nők, akikkel majd együtt fogok mozogni, táncolni - apropó táncolni, ettől kicsit tartok is, én nem tudok táncolni, ugye nem kell majd táncolni... nem, nem kell, minden szabad és mindent szabad. A kereteket a két csoportvezető biztosítja, ők vezetik a foglalkozást, ők adják az instrukciókat a mozgásos feladatokban és ők vezetik a beszélgetős nyitó- és zárókört. Nyugodt, biztonságos és elfogadó légkört teremtenek, némileg meglep, hogy ők is részt vesznek a gyakorlatokban, de aztán rájövök, jobb is ez így, mert nem szeretném, ha ők teljesen kívülállóak lennének, jólesik hogy részei ők is a folyamatnak. Gyorsan eltelik a négy óra, közben egy intenzív kétórás mozgásos blokkal, ahol hol egyedül, hol párban, hol hármasban mozgunk együtt. Szinte egyáltalán nem érzékelem az időt, intenzív élmény ez a fajta együtt és mégis magam érzése. Vannak meglepő felismeréseim a saját testemet és a saját pillanatnyi szükségleteimet illetően, például az, hogy jólesik a ringató mozgás, kifejezetten keresem a lehetőséget a repetitív, önringató mozgásformákra - otthon ringatok egy csecsemőt, itt pedig ringatom önmagamat. :-) Jó együttmozogni másokkal, jó megélni a különböző találkozásokat ebben a térben, jó belefeledkezni a saját mozgásomba, jó figyelni a belső ritmusomra.

Kinek? Mindenkinek, aki szeretne a saját testére figyelni, rácsodálkozni, felfedezni - mindezt csoportban, szabadon, mégis szakszerű vezetéssel.

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

Szólj hozzá

kipróbáltam! élményajánló