2015. júl 03.

Körös-parti idill a Hercegasszony Hotelben

írta: ur.anita
Körös-parti idill a Hercegasszony Hotelben

80f6078345e6359a1d82a93135eaff55.jpg

Stílus és nyugalom, csodálatos közvetlen vízparti természeti környezet, családias méretek, figyelmesség, elegancia, természetesség. A frissen nyitott Hercegasszony Hotelben jártam. Ez pontosan az, amiért érdemes kiruccanni az Alföldre, Mezőtúrra!

Soha nem jártam még a Holt-Körös partján. A Hármas-Körös mentén összesen 36 holtág van, a hotel a Holt-Körös túrtői szakaszán épült; saját, hosszú vízparti résszel rendelkezik, ami még szabadstrandként is használható, bátran lehet úszni benne. Semmi mesterséges betonmeder, lángossütő, autóforgalom vagy település nincs a közelben - ebből következően zajos embertömeg sem. A Holt-Körös egész egyszerűen lenyűgözően gyönyörű és természetes! Este, vacsora után kiültem egyedül a stégre, egy napozóágyra és csak bámultam a vizet. Olyan csend volt, hogy hallottam a vízimadarak hangjait a túloldali nádasból, a békák csobbanását a vízbe, figyeltem a nagyobb halak mozgását követő körkörös fodrozódásokat a vízen. Senki és semmi nem zavart a természetközeli élményben, valódi kikapcsolódás, zavartalan semmittevés volt a nagyvárosi zsongás után. Igazi slow-élmény! Nem mellesleg nemcsak úszni lehet a Holt-Körösben, hanem a hotel által biztosított kenukon vagy vízibicikliken is fel lehet fedezni a vízivilágot. Vízitúráztál középiskolás vagy egyetemista korodban? Most újra felfedezheted ezt az élményt, csak nem kell sátortáborban lakni hozzá. :-)

14a8a8b6f03e7a8ad36e4428195eed39.jpg

Az épület egyszerűségében is elegáns, egy klasszicizáló épületegyüttes, korhűen, ízlésesen felújítva, a helyiek több nemzedék óta csak Hercegasszony kastélyként beszélnek róla - innen a hotel elnevezése. A birtok és a kastély története kihagyhatatlan, szinte már legendás sztori. A hercegasszony és egyben a kastély tulajdonosnője: Lelbach Irén, az ő élettörténete egy modern, művelt, stílusos, emancipált nő portréját rajzolja elénk, aki nem riadt vissza a többszöri válástól, a saját útját járástól, a merész döntésektől sem, ha a boldogsága volt a tét. Módos polgárasszonyként a hágai nagykövettől vált el azért, mert egymásba szerettek Habsburg Albrecht főherceggel. Tudta, hogy megütközést vált ki ezzel a friggyel, hiszen a Habsburg főherceg számára ez mélyen rangon aluli házasság volt, vállalta a család és az arisztokrata környezet elutasítását is a szerelem miatt. 7 év után ez a házassága is válással végződött, méghozzá a herceg hűtlensége miatt. Mindez a harmincas években! Egy kétszeresen elvált nő új életet kezd a jegyajándékként kapott mezőtúri határban levő birtokon, saját ízlésére formálja a már meglévő épületet, hatalmas rózsakertet alakít ki, teniszpályát építtet, szökőkút csörgedezik a kertben, almáskertje ápolt és gondozott (ma is sétálhatunk benne!), és bálokat, táncos mulatságosokat szervez. Egy oázis az Alföld közepén. Ezt a hangulatot próbálja visszaidézni a szép ősfás birtok és az épületegyüttes korhű felújítása.

435dc0cb6eab8aaac0285b990f3bc929.jpg

A belső terekhez viszont bátran és modern szemlélettel közelítettek, ízléses egyszerűség és mindenhol egy-egy jól megragadható, érdekes, részletgazdag enetriőr-elem vonja magára a figyelmet a közös terekben és a szobákban egyaránt. A nyersbetont és a visszafogott, elegáns színeket bátran ötvözik a méretes, freskókról és olajfestményekről vagy grafikákról kölcsönvett jelenetekkel, egyedi megvilágítással. Nézzétek csak ezeket a képeket!

2f94c16c83a9fb5a9e1ccc4c83a70263.jpg

7d03e52114cf40646a41115a6c39a64d.jpg

bd25547cdfa7e83160690153b0ae89ca.jpg

a20b27432c9a68e27f926abb9c37cbb2.jpg

A hotel 17 szobájával (amelyek között superior szobákat és standard apartmanokat is találunk - a szobák elegánsak és praktikusak; az apartmanoknak konyhájuk és gyönyörű kis teraszuk van a vízparthoz nagyon közel) kifejezetten családias méretű, barátságos hangulatú. Ez a kiszolgáláson is látszik, a személyzet szokáson felülien készséges. Arra is emlékeznek, mit ittunk tegnap a vacsorához grátisz üdvözlőitalként - és persze azt kérjük ma is: a csak pár kilométerre fekvő békésszentandrási kézműves sörfőzde remek sörei közül az egyiket. Végre egy hely, ami itallapra veszi a helyi kiváló minőségű termékeket, és a közeli kis sörfőzde söreit ajánlja egy ipari német sör helyett! A konyhát és Csécsi László séfet is dicséret illeti, a háromfogásos félpanziós vacsora minősége, tálalása és kifinomult ízvilága messze túlmutat az átlagos hotelkoszton.

e53d7fd6469ea9e6381d19b527345314.jpg

A séf filozófiája a tányéron maradéktalanul konkretizálódik a különleges, de sallangoktól mentes fogásokban:

A kifinomult egyszerűségben hiszek, meggyőződésem, hogy a nyitottság, a fantázia és a kísérletező kedv előre viszik a konyhánkat.

Külön kiemelendő a desszertek minősége - ez szokott lenni az egyik legmegúszósabb tétel a hotelek ételkínálatában: borzalmas ipari krémesek, ehetetlen tejszínhab-túltengéses pohárkrémek után itt valami egészen mást kaptam, egészen pontosan ilyen jó desszertet még soha nem kaptam félpanziós vacsora menüjében. Otthon vagyok budapesti innovatív éttermek és cukrászdák kínálatában: nos, bármelyikben megállnák a helyüket Csécsei László szívvel-lélekkel készült tökéletes desszertjei. Mint ahogy a választható meleg reggeli kínálata is túlmutat a szokásos büféasztal-kínálaton, jókora adagok tányérszervizen minőségi alapanyagokból, dekoratív tálalásban - a büféasztalról választható valódi kávéval és valódi narancslével tökéletes reggeli.

7c677b4f0c729e39a85011bbf309d5a7.jpg

Mit lehet itt csinálni a Körös vizének pihentető bámulásán és úszva vagy vízijárműveken való felfedezésén kívül? Például wellnessezni. Ahhoz képest, hogy ez csak egy 17 szobás szálloda, jókora méretű wellness-részlege van egy különálló épületben, nagymedence, jacuzzi, kétféle szauna található itt, és a vízpart közelsége lehetővé teszi, hogy szaunázás után a pár lépésre levő folyó vizébe csobbanjunk. Isteni érzés! :-)

2fdab9aabc06041cfa424846833b3c84.jpg

Az elegáns szálloda nyújtotta előnyök mellett élvezhetjük akár a kerti sütögetést is, mert egy jól felszerelt kültéri grillező és főzőhely áll a vendégek rendelkezésére, eszközöket is biztosítanak hozzá. Vadászni, horgászni is lehet a környéken, de akár a mezőtúri számos fazekasműhelyben is kipróbálhatjuk a fazekasságot.

Kitűnő kirándulás a 15 km-re fekvő Szarvas meglátogatása. Már az odavezető út is érdekes, hiszen a hotellből kivezető úton továbbhaladva komppal kell átkelni a Holt-Körösön, ami azonban olyan gyakran jár, ahogy érkezik egy autó, már indul is, várni szinte egyáltalán nem kell. Szarvason kihagyhatatlan az Arborétum, megdöbbentően nagy területen és benne a Mini Magyarország, egy interaktív mini makettpark az ország látványosságairól. Ugorjatok át Békésszentandrásra is a Szent András Sörfőzdébe, a csapról csapolt és kétliteres palackban hazavihető (5 napig megőrzi a minőségét) kézműves sörökért, amihez így nagyon jutányos áron lehet hozzájutni. És szinte bárhol, ahol megközelíthető, sétálj le a Körös partjára, mert egyedülállóan szép minden szakaszon. Érdemes akár biciklire pattanva (a hotelben bicikli is elérhető!), a számos jól biciklizhető folyóparti töltésen körbebiciklizni a környéket. Egyedülálló élmény! Figyeljétek a hotel programkínálatát, mert minifesztiválokkal, programokkal is készülnek nemcsak az idelátogató vendégeknek, hanem külsős látogatóknak is.

482ed2ee91bf0e49d430d02c96bfc999.jpg

Kinek? Csendet, nyugalmat keresőknek. Aki nem egy zsúfolt, diszkózajos, csiricsáré üdülőhelyre tervezi a pihenését, de a vízparti élményről nem szívesen mondana le. Aki egy történelmi múlttal, izgalmas élettörténettel bíró kastélyban szeretne modern környezetben pihenni. Aki kitűnő éttermi szolgáltatást szeretne kapni a pihenése alatt. Aki nem járt még ezen a környéken, és a jól ismert nyári turistacélpontokon kívül valami különlegeset és egyedit szeretne kipróbálni. Aki különleges helyszínt keres rendezvényéhez (ideális esküvőhelyszín, külön erre a célra szolgáló rendezvénysátruk van!). Én babával, családostul voltam itt, tökéletesen bababarát is a hotel, minden szükséges felszereléssel rendelkezik. Andalogni, kikapcsolódni, csobbanni, lelassulni vágyóknak ideális helyszín.

Ha tetszik a Hercegasszony Hotel, itt tudod követni őket a facebookon!

Szólj hozzá

nyaralás élményajánló