2015. okt 13.

Kipróbáltam: Gyerünk, anyukám online torna

írta: ur.anita
Kipróbáltam: Gyerünk, anyukám online torna

yoga-940359_1280.jpg

Na, most tényleg olyat ajánlok, amit mindenki ki tud próbálni otthon! Ha van interneted és számítógéped, akkor nem kifogás többé a "nekem nincs időm tornázni". Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, anyukám mozgalom alapítójának szókimondó és humoros írásait már régóta követem, de eddig még nem emeltem fel a fenekem a fotelből, hogy a mozgásra invitáló akcióiban is részt vegyek. Eddig. Most kipróbáltam: otthon, gyerekkel; és jelentem, ezt nektek is érdemes megtenni!

Nóriban az tetszik a legjobban, hogy olyan, mint én (csak viccesebb és sportosabb meg eggyel több gyereke van, mint nekem), én pedig szívesen töltöm az értékes időmet olyan ember társaságában - legyen az egy online torna csupán, akivel hasonlóan gondolkodunk. Tök őszintén ír arról, hogy milyen nehéz háromgyerekes anyaként újra formába rázódni, a kitartást fenntartani, a hétköznapok apró nyűgein átlendülni. Tetszik, amit képvisel, hogy nem erőszak a mozgás és az is OK, ha ebben mindenki máshol tart:

...egyre többször esik szó – képekkel bátran illusztrálva – arról, hogy egy anya teste nem feltétlenül matyóhímzés. Ezt okozhatja az aktuális állapota, körülményei (sem ideje, sem kedve foglalkozni vele), de az is lehet, hogy jól érzi magát úgy, ahogy van. Ez egy elég jó irány, de sajnos csak egyszemélyes coming out-ok vannak, a bátrabbaktól, a többiek inkább strandkendőbe (én meg egyrészesbe) csomagolják magukat. Ezért lenne imádnivaló hozzáállás a családtól, a barátoktól, a szomszédtól és az orvostól is az, ha bátorítana, mikor hangot adok annak, hogy nem érzem magam jól és változtatni szeretnék, viszont befogná a száját, ha szemmel láthatóan jól érzem magam az aktuális súlyommal. Legyen az akár 100 kiló.

Mindenesetre ő elkezdi, csinálja, még tovább csinálja és másokat is magával ragad - mozgalom lesz belőle. De hála az égnek továbbra is életszerű, hétköznapi, nem lesz műmosolyos olajos testű sztáredző, hanem egy nő, aki a saját nappalijában tornázik változó számú saját gyerekkel körítve, akiknek időnként van valami bajuk, meg ölbe kívánkoznak, meg belekontárkodnak, meg ilyesmi, de ez a normális, a mi gyerekünk is ilyen. Egy nő, akit szívesen beengednék a saját nappalimba, hogy tornázzak vele. Most ez történt. Egy pohár bort is innék vele és beszélgetnék is - lehet, hogy még erre is sor kerül. :-)

A Gyerünk, anyukám órákat a regisztrálás után az első két hétben még ingyen tesztelheted, ahogyan én tettem, utána 4000 Ft-ba kerül a 30 napos előfizetés, ez idő alatt korlátozás nélkül részt vehetsz bármelyik órán (és bónuszként heti egy formatorna továbbra is ingyenesen elérhető lesz bárkinek!). Választék van bőven, simán veri a puccos edzőtermek órarendi kínálatát: preventív gerinctréning, pilates, háromféle jóga, maminbaba, latin fitnesz és formatorna Nórival. Az egész anyákra lett kitalálva, kezdve azon, hogy a különböző nehézségi fokú mozgások között találsz olyat, amit akár a szülés után 6 héttel is elkezdhetsz a regenerálódás első lépéseként, vagy akkor is, ha már évek óta nem mozogtál. Az órákat élőben tartják az edzők - akik anyák is egyben - a saját otthonukban, ez nekem végtelenül otthonossá teszi az egészet, nincs az az érzésem, hogy a tengerparti díszlet előtt leforgatott sztáredzős dvd nem nekem szól (így aztán be se teszem soha). Az órák időpontja is telitalálat: egy délelőtt, egy koradélután (a gyerekek alvásidejében), egy pedig este, fektetés utáni időpontban. Mindenki kitalálhatja, hogy melyikre tudja magát odavarázsolni a szőnyegre. Abba kellett hagynod, mert felsírt a gyerek? Sebaj, majd holnap újra megpróbálod. Arról nem is beszélve, ha egy edzőterembe mennél órára, rengeteget kellene szervezned, mire meg tudnád oldani, hogy egyedül elszabadulj, itt meg a napirendetekbe illesztheted a mozgást extra felhajtás nélkül:

Nem kell hozzá otthon hagynod a gyerekedet, nem kell órákat töltened a szervezéssel, vagy végül elbuknod az egészet amikor épp közbejön valami a gyermekedre épp vigyázni készülő másik felnőttnek.

Én Nórival a Formatorna extrát próbáltam ki. Délután kettőkor, a kicsi 11 hónaposom ébren, de nem baj, megleszünk kettecskén is az otthoni tornán. Óriási kihívást jelentett, hogy megfelelő talpalatnyi helyet találjak a lakásunkban, ahol nem ütközöm bele valamibe és ki tudom nyújtóztatni óriási, 164 cm-es testemet. A gyerekszoba ítéltetett a legmegfelelőbb helynek, a nagyobbik gyerek ágyára tettem a laptopot, leterítettem egy polifoamot és kinyúlt rucikban, béna zokniban (hurrá, nem kell csillivilli edzőcuccra költetni!) nekifogtam tornázni. Egész jól ment, azt hittem, rosszabb formában vagyok, de egyáltalán nem tűnt teljesíthetetlennek egyik gyakorlat sem, jól megizzadtam, bevertem a fejem a tetőtéri falsíkba és beszorult egyszer a lában a gyerekágy alá. A legviccesebb azonban az volt, hogy a majdnem egyéves fiam szinte végig azon mesterkedett, hogy kapcsolatot teremtsen Nórival, ezért folyamatosan dobálta duplólegóval a laptopot, kiabált és kurjongatott neki, és amikor látta, hogy az a néni nem fog vele játszani, akkor engem próbált becserkészni, ráült a fejemre, felkapaszkodott a támaszkodó karomon a vállamra és erősen koncentrálnom kellett, hogy olykor ne rúgjam fejbe, mert teljesen váratlan helyeken bukkant fel. Baromi jól szórakoztam, többször felnyerítettem és közben még izmosodtam is (remélem). Este még a Preventív gerinctréningbe is belenéztem (gerincerősítésre nagy szükségem lenne), és bár nagyon tetszett, de néhány gyakorlat után abbahagytam, fáradt voltam, egy torna elég volt egy napra, majd legközelebb. Be kell vallanom, egy fél tábla milkacsokival is megünnepeltem, hogy ilyen ügyes voltam ma. De csak fél táblával, mert van önuralmam. :-) És tudjátok mi volt az egyik legjobb érzés torna után, persze a jóleső fáradtság mellett? Hogy a saját fürdőszobámban vehettem forró zuhanyt az edzés után, mert azt úgy utálom, amikor zsúfolt és kétes higiéniájú edzőtermekben kell zuhanyoznom.

Kinek? Anyáknak és nem anyáknak egyaránt. Mindenkinek, aki utál edzésre járni (ezért legtöbbször el sem megy), nem szereti, ha 30-an összezsúfolódnak egy kis teremben vagy ha egy zsáknyi cuccot kell egész nap magával cipelnie csak azért, mert délután tornája lesz. Szerintem remek lehetőség változatosan, feszélyezettség nélkül mozogni a saját terepeden, otthon, senki nem lát, úgy bénázol, ahogy jólesik és mozogsz a saját időbeosztásod és mozgásigényed szerint. Lehet mindenféle kihívásban és pontgyűjtésben is részt venni, közösséghez tartozva még könnyebben megy egy tervezett cél elérése. Ha érdekel az online torna, a Gyerünk, anyukám mini bemutatkozó videóját itt tudod megnézni.

Ha tetszett, kövesd az Örömterv oldalát a facebookon is, hogy értesülj a friss bejegyzésekről!

Szólj hozzá

életminőség kipróbáltam! jókedvű hétköznapok