2016. máj 22.

Színekre hangolva

írta: ur.anita
Színekre hangolva

umbrellas-1281751_1280.jpg

Igazi színpompás élményajánló következik! Az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva időszaki kiállításán jártam, mindenkinek ajánlom: érdekes, befogadható, igazi színterápiás kiállítás gyönyörű iparművészeti tárgyakkal.

Nem kezdek hosszas fejtegetésbe a színek hangulatunkra gyakorolt hatásáról, kultúrtörténeti és művészeti szimbolikájáról, divatbeli vagy stílustrendekben való dominanciájáról, sőt személyiségtesztekben való szerepéről - ugyanis mindenki mindennap érzi a hatásukat, néha tudatosabban, néha kevésbé, legtöbbször pedig teljesen ösztönösen igazodunk el a színek világában: választunk és döntünk bizonyos színek mellett és utasítunk el más színeket. Melyik a kedvenc színed? - hangzik el egy idegennel való ismerkedés viszonylag kezdeti fázisában. Annyira meghatározó és annyira evidens számunkra a színes világ, hogy tudatában sem vagyunk jelentőségüknek és óriási szerepüknek az életünkben.

Az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva kiállítása segített egy órácskára lelassulni és értékelni azt, hogy ennyire színes világban élhetek!

2371.jpgfotó: Jaksity Iván

Egy múzeumi kiállítás igazi slow-program: ugyanis nem lehet (illetve nem érdemes) végigrohanni egy tárlaton, kint lehet hagyni a város zaját, a bokros teendőket, és sétálni, nézelődni, szemlélődni, távolabbról és közelebbről megfigyelni valamit, benne lenni a pillanatban - ez egy másik dimenzió a mindennapi valósághoz képest. Az Iparművészeti Múzeumban méghozzá tömeg sem tolong, kényelmesen, sodró tömeg nélkül lehet saját tempóban haladni. Jó ez a kiállítás, mert kicsi. Nem szeretem az olyan tárlatot, ahol már a felénél elveszítem az érdeklődésem és csak arra tudok gondolni, mikor jutok ki végre és ihatok egy kávét. Itt mindössze 3 teremben 3 szín: a zöld, a kék és a vörös köré épülve, kb. egy óra alatt nagyon kényelmesen befogadható a látvány. Jó ez a kiállítás, mert éppen elegendő a szöveges információ. Amikor a művész életrajza és egy rakat teljesen érdektelen művészettörténeti mellékinformáció egyforma bolhabetűkkel hosszú sorokon keresztül kígyózik az alkotás mellett, akkor inkább úgy döntök, nem olvasok, inkább nézek. Itt pont elegendő, nem sok, nem kevés és legfőképpen érdekes a szöveges magyarázat! Jó ez a kiállítás, mert gyönyörűek a kiállított tárgyak. Ez persze esztétikai kérdés, ami szubjektív, de tényleg sokrétű a válogatás, míves kerámiáktól kezdve szőtteseken át, üvegtárgyakig vagy főúri, csupahímzés ruhákig minden van a három teremben. Jó ez a kiállítás, mert megtanultam értékelni a színességet. Kiderült számomra, hogy a mai evidensen nagyon színes tárgyi világunk (ahol gyárilag, szintetikusan tényleg bármilyen színárnyalat pofonegyszerűen előállítható) egyáltalán nem volt ennyire színes néhány száz évvel ezelőtt. Mennyi kísérletezés, titkos recept, technológiai fejlesztés áll amögött, hogy bizonyos színárnyalatok létrejöttek és elterjedtek a tárgyi kultúrában. Például régen főúri, főpapi kiváltság volt a vörös egyik árnyalatát, a bíbor színt viselni, hiszen a bíborcsigából előállított festék elképesztően drága volt, vagy bizonyos zöld színárnyalatokat csak a mérgező és egészségre veszélyes arzén segítségével tudtak textilekre varázsolni. Szuper, hogy ma rábökök egy festékboltban a színpalettára és a kezembe kapom a számítógéppel tökéletesen kikevert azonos színt másodpercek alatt...

color-791622_1280.jpg

A kiállítás kuriózuma, hogy egy különleges kísérletben is részt vehetsz: Színtükör címmel egy számítógépes program pillanatok alatt elemzi a rajtad levő ruhák színkomponenseit és ajánl egy színben harmonizáló kiegészítőt a kiállítás tárgyai közül az öltözékedhez. Egyben ezek az adatok egy adatbázis részévé is válnak, ahol érdekes statisztikai adatokat lehet majd lehívni a többezer látogató színviseletét illetően. Vajon egy napsütéses napon színesebben öltöztek a látogatók? A férfiak vagy a nők viselnek több kéket? Egyszerre vicces és komoly a dolog, mindenesetre nagyszerű ötlet!

installation_02.jpg

Kilépve a kiállításról sokkal érzékenyebbé váltam a színekre: azonnal észrevettem az eperfagyi harsány színét egy turista kezében, egy nő citromsárga táskáját vagy egy türkizkék színű biciklit, amelyik mellettem suhant el.

Érzékenyítés, mindennapok művészete, színtudatosság. A kiállítás szeptember 4-ig tart nyitva, menjetek el: feltétlenül érdemes megnézni a nyáron!

Szólj hozzá

kipróbáltam! boldogság-projektek élményajánló