2016. jún 06.

10 titkos látnivaló Magyarországon

írta: ur.anita
10 titkos látnivaló Magyarországon

felsoors.jpg

A nagy és híres célpontok mellett rengeteg kisebb, kevésbé ismert titkos látnivalója van hazánknak. Tíz olyan helyet mutatunk, amely kulturális értelemben igazi csemege, felfedeznivaló és különlegesség - mindez elérhető távolságban, országhatáron belül! Kabdebó Ferenc vendégposztja következik.

Ismét itt a nyár, ismét nyaralunk, ismét a Balaton, a Tisza-tó, Budapest, Szeged, Pécs vagy bármely sokadszor látogatott üdülőhelyünk. De mit teszünk, ha rossz az idő, ha már mindent láttunk, vagy legalábbis ezt gondoljuk?

Következzék az alábbiakban néhány érdekesség, ami a szokásos nyaralóhelyek szomszédságában van, és ahol feltétlenül érdemes körülnézni!

Zala, Zichy Múzeum

Somogy megye, a 7-es úttól (Szántód) 24 km

Itt született és itt van az emlékmúzeuma Zichy Mihálynak, aki a XIX. századi romantikus festészet kiemelkedő alakja, sokan a legjobb tollú, legtechnikásabban rajzoló festőnek tartják. Közel két évtizeden keresztül II. Sándor cár udvari festője, az Arany-balladák és Az ember tragédiájának ihletett illusztrátora, a szó legnemesebb és művészi értelmében. A múzeumban látható a párizsi világkiállításra készült monumentális alkotása, a 25 nm-t meghaladó Rombolás géniuszának diadala is. Felnőtt olvasóinknak azt is eláruljuk, hogy Zichy Mihály a magyar szex- és pornórajzok úttörője is, bár ilyen témájú képei – legnagyobb bánatunkra – Zalán nem láthatók.

main23_1.jpg

Andocs, katolikus templom

Somogy megye, a 7-es úttól (67-es út leágazásától) 25 km

Andocs búcsújáróhely, mely a legenda szerint csodás körülmények között jutott a templomához. A XVI. században – még a mohácsi vész előtt – egy éjszaka Szűz Mária szállt angyalaival a falu fölé, és menekítettek Kalocsáról Andocsra egy kis kápolnát a benne lévő csodatevő Mária-szoborral együtt. Így történt, vagy sem, ez most mindegy is, a lényeg, hogy a szentélyben ma is áll a barokk Szűzanya (Mária a kis Jézussal a karján) szobor, amelyet kéthetente más és más ruhába öltöztetnek. A csodatettekért hálás hívők ugyanis nem köszönőtáblácskákat helyeznek el, ahogy az általában szokásos, hanem ruhát varrnak, varratnak számára.

Azt hiszem, a hölgyek megirigyelhetik Máriát, hiszen ruhatára mára már meghaladja az ötszáz(!) öltözetet. Az első palástot még Széchenyi Katalin grófnő ajándékozta a kegyszobornak 1747-ben, de érkezett már ruha Kínából és Venezuelából is. A ruhák bármikor megtekinthetők, csak szólni kell a parókián, és nyitják a gyűjteményt. Ha péntek délelőtt érkezel, az öltöztetést is megtekintheted.

maria4.jpg

 Felsőörs, katolikus templom

Veszprém megye, a 71-es úttól 4,5 km

Felsőörs román kori Mária Magdolna temploma, hazánk egyik legrégebbi műemléke a XIII. századból (ld. címlapkép). Ha belépsz a nyári melegben, körülvesz a hűvös és a csend. Mi azonban nem elsősorban ezért jöttünk, hanem azért, amit kívülről láthatunk. A nyugati homlokzaton, a kaput lezáró timpanonmotívum itt jelenik meg először Magyarországon. A timpanon fölött övpárkány, a fölött pedig hurkolt oszlopok, ami csak Pannonhalmán látható, igaz, ott sokkal drágábban. A hurkolt oszlopok által tagolt hármasablak és a szentély mindmáig az eredeti – román kori – formáját őrzi. És ha már Felsőörsön jártok a malomvölgyi tanösvényt se hagyjátok ki!

Szalonna, református templom

BAZ megye, Miskolctól 44 km

Folytassuk az egyházi épületek sorát Szalonna község XII. századi kerektemplomával (rotunda), az Antiochiai Szent Margitnak szentelt  templommal. A későbbi korok bővítései miatt a korai formák kívülről csak részletekben fedezhetők fel, de a belső falfelület kárpótol minket. A falfestmények a névadó legendáját mesélik el, aki Diocletianus császár idején egy antiochiai pogány pap keresztény hitre tért leánya volt, és elutasította Olybrius helytartó szerelmét, ezért változatos kínzások közepette kellett meghalnia. Nem tört meg, amikor hajánál fogva lógatták fel és vesszőkkel verték, később imádságára Krisztus megszabadította köteleitől és nem engedte vízbe fulladni. A csodák hatására lett Antiochia népe kereszténnyé. Legalábbis így tartja a Szentek legendáriuma. Ha nagyon nagy a meleg, akkor mindössze 3 kilométer a rakacai víztározó, ahol horgászni és fürödni is lehet.

szali.jpg

Zsámbék, Lámpamúzeum

Pest megye, Budapesttől 30 km

Ha Zsámbékon jársz, és nem ott laksz, akkor jó eséllyel a romtemplom miatt mentél oda. Ezután viszont semmiképpen ne hagyd ki a Magyar utca 18-as számú házát, ahol a Borus Ferenc által létrehozott Lámpamúzeumot tekintheted meg. Feri bácsi egy szent megszállott, aki borok gyűjtésével kezdte, majd a lámpákkal folytatta, és egyedüli hazánkfiaként tagja az amerikai Ruschlight ('mécses') Clubnak. A gyűjteményben minden korosztály és érdeklődő számára akad csodálnivaló. Az irdatlan méretű hajólámpától a 300 éves kínai vázába épült lámpán keresztül az acetilén bányászlámpáig elképzelhetetlenül sok mindet találunk itt. És hogyha zsongó fejjel kijövünk a lámpák közül, hűtsük le magunkat a Kálmán cukrászda igen jó fagyijával, vagy toljunk magunkba ugyanott néhány kiváló, magas glikémiás indexű tésztafélét különböző habokkal és krémekkel.

zsambek.jpg

Gömörszőlős, református templom

BAZ megye, Aggtelektől 21 km

Gömörszőlős egy ici-pici zsákfalu, ahová csak a szomszédos Kelemérről lehet bejutni. Kelemér egyébként visszafelé rémelek, ami Rém Elek formában Tompa Mihály írói álneve, hiszen itt lakott 1849-52-ig, és egyben a falu lelkésze is volt. A pici Gömörszőlősnek van egy pici református temploma, ezért jöttünk ide. A padok, a mennyezet a XVIII. századi parasztbarokk emlékét őrzik, elsősorban a növényi motívumokat felsorakoztatva. Jól megfér egymás mellett a liliom és az életfa, de azért itt-ott egy-egy csillag is látszik. Felfedezhető a rokonság a jóval ismertebb csarodai templommal, de amíg ott az emberábrázoláson van a hangsúly – mosolygó szentek –, addig itt ilyet nem találunk. A festett kazettás mennyezet lélegzetelállítóan szép, de sajnos ez fényképen nem jön vissza, ehhez be kell ülni a padokba. Ha szeretnél hasonló kis templomokat látni, akkor szerencséd van, mert a kijáratnál egy fára rajzolt térkép van kifüggesztve, rajta megjelölve azok a falvak, amelyekben ennek a templomnak a „testvérei” vannak.

go.jpg

Szinpetri, a világ legnagyobb könyve

BAZ megye, Aggtelektől 12 km

Akárcsak Zsámbékon, Szinpetriben is van valaki, aki nem ismert lehetetlent, és elkészítette a világ legnagyobb nyomtatott könyvét. Varga Béla úr ezzel hivatalosan is Guinness-rekorder lett, és aki a világból bárhonnan egy Guinness-rekordot akar látni, annak Magyarország északi csücskébe kell zarándokolnia. A könyv mérete becsukva 4,18 x 3,77, azaz 15,7586 m2, súlya 1,42 tonna, kötése argentin marhabőr. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogyan lehet ilyen méretű papírt készíteni, hol lehet ezt egyáltalán legyártani, és hogy vitték be a mostani helyére. Érdemes előre bejelentkezni és olyan időpontra menni, amikor személyesen Varga úr kalauzol minket, akkor mindent részletesen megtudhatunk. A nagy könyv mellé még bónuszként megnézhetjük és megérinthetjük Gutenberg nyomdájának hű mását, a gépeket, a kiöntött ólombetűket, mert annak a bizonyos szent megszállottságnak ez is része volt.

799-57953-img_5020.jpg

Mátészalka, kocsimúzeum

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kinek jutna eszébe Mátészalkán nyaralni? De tudtad azt, hogy hazánkban Mátészalkán volt először villany közvilágítás? És mindez ugyanabban az évben, mint New Yorkban (1888)! Mátészalka és New York egy lapon. És azt tudtad, hogy Mátészalkán a Kossuth utca 16. szám alatti lakóház volt Magyarország első villannyal ellátott ingatlanja? És ha mindez nem volna elég, mert te a lóvontatta kocsik, hintók, szekerek és egyéb hasonló járművek szerelmese vagy, akkor a Szatmári Múzeumban a helyed, amelynek kocsigyűjteménye vetekszik a jóval látogatottabb, felkapottabb és drágább Parádi Kocsimúzeummal. A múzeum ugyancsak a Kossuth utcában van, szinte hajszálpontosan az első villannyal világított házzal szemben.

kocsi.jpg

Kaposvár, Rippl-Rónai Emlékmúzeum

Somogy megye

Kaposvár egy jól élhető város, de emlékhelyei, látnivalói általában kiesnek az idegenforgalmi fősodorból. A központtól távol, a Fodor József utca végénél azonban egy hangulatos telken áll egy kedves villaépület, a Róma-villa, amelyben 1915-1927-ig, haláláig élt Rippl-Rónai József, a szecessziós magyar festészet talán legjelentősebb és legnagyobb hatású alakja. Ha szeretsz nyugodtan gyönyörködni és elmélázva sétálni, üldögélni csodás képek között, akkor itt van a helyed. Én az utóbbi négy évben kétszer jártam ott kis társasággal – igaz, hétköznapokon –, de mindannyiszor magunk voltunk a kiállításon. Ha nem szeretsz tömegben araszolva, állandóan a sorodra várva képeket nézni, de szeretnél beszélgetni Rippl-Rónai leszármazottakkal, sok apró titkot megtudni, akkor siess Kaposvárra.

800px-kaposvar_house_of_rippl-ronai.jpg

Leányfalu, Móricz Zsigmond emlékház

Pest megye, Budapesttől 27 km

Kaposvártól eltérően Leányfalun csak úgy hemzsegnek a turisták, egymás hegyén-hátán hevernek a strandon, megfőnek a napon, ahelyett, hogy besétálnának a szépen karbantartott telken álló Móricz-emlékház hűvösébe, a Móricz Zsigmond út 153. szám alá. A népi írók „atyja” majdnem itt töltötte utolsó éveit (1935-től 42-ig lakott a szomszédos épületben), így aztán a ház tele van Móricz-relikviákkal, fényképekkel, könyvekkel és helytörténeti érdekességekkel. A tömegtől itt sem kell félned, jó eséllyel nem lesz ott rajtad kívül senki, nyugodtan nézelődhetsz. Viszont, ha szerencséd van, találkozhatsz a házban Kolos Virággal, aki Móricz Virág lánya, Móricz Zsigmond unokája. Az ő révén megelevenednek a fényképek, hirtelen élővé válik a család, mintha magad is részese lennél mindennapjaiknak.

46b510ba43162d8cbc513a580bf0b615.jpg

A fotók forrása sorrendben: 1.; 2.; 3.; 4.; 5.; 6.; 7.; 8.; 9.; 10.

Ne feledd, júniusban utazás tematika az Örömterv blogon egész hónapban, kövesd az oldalt további érdekes cikkekért!

 

 

Szólj hozzá

utazás nyaralás különleges élményajánló