2016. sze 01.

Én - Itt - Most

írta: ur.anita
Én - Itt - Most

Kreatív mindfulness gyakorlatok - könyvajánló

dandelion-864963_1280_1.jpg

Mikor nézted meg közelről utoljára egy pitypang bóbitáját? Mikor szagoltál bele mélyen egy illatos rózsába? Mikor nézted utoljára a vonuló felhőket? Mikor fogadtad el és élted meg utoljára úgy a pillanatot, ahogyan éppen van? Hiányoznak ezek a tapasztalások és élmények az életedből? A mindfulness egy remek technika, amely segít többek között ennek tudatosításában és megerősítésében - méghozzá nagyon élvezetes és kreatív feladatokon keresztül, amelyet a Jaffa Kiadó jelentetett meg egy remek gyakorlókönyvben Én - Itt - Most címmel.

Kezdd el csinálni!

Nagyon szeretem a gyakorlatias, cselekvésre ösztönző dolgokat. Az önfejlesztő-önismereti könyvek között gyakran botlunk olyan kiadványba, amelynek tartalma ugyan elgondolkodtató, miközben olvassuk; és meg is ragad bennünk egy-két jó mondat, de tulajdonképpen semmi sem változik: sem az életmódunk, sem a viselkedésünk, sem a szemléletünk a könyv elolvasása után. Mert nem történik meg az integrálása azoknak a gondolatoknak és javaslatoknak, amelyek vonzónak és követendőnek tűnnek. Vagyis: nem kezdjük el csinálni a dolgokat. Ezért örültem ennek a könyvnek, amikor először megláttam és belelapoztam: nagyon kevés (éppen elegendő) elméleti háttér és instrukció - viszont rengeteg felvillanyozó, azonnali cselekvésre késztető, kedves, humoros, ötletes, hasznos feladat található benne. Tökéletesen alkalmas arra, hogy magad is nekivágj a mindfulness technika kipróbálásának és rendszeres használatának. Kezdd el csinálni, ahelyett, hogy csak gondolkodnál és merengenél róla!

3263807_5.jpg

De mi az a mindfulness?

Még nincs vége annak a 8 hetes mindfulness tanfolyamnak, amibe én is belekezdtem, épp azért, mert érdekelt a téma, magam is szerettem volna megtapasztalni a hatását; és ugyan még nem fejeztem be (mindjárt vége, hamarosan beszámolok majd a tapasztalataimról), de már most nagyon lelkes vagyok a módszert és alkalmazási lehetőségeit tekintve!

A mindfulness legegyszerűbb megfogalmazása ez: tudatos jelenlét.

 

Jó, de az mi?

A tudatos jelenlét nem más, mint tudatában lenni annak, ami itt és most történik, és nem kívánni, hogy bárcsak másképp lennének a dolgok; élvezni azt, ami élvezetes, de nem akarni belekapaszkodni, ha változik (mert fog); és együtt élni azzal, ami nem kellemes, anélkül, hogy attól tartanánk, örökké így marad (mert nem fog). James Baraz

Hasznos tudás, nem? És hogyan lehet szert tenni erre? A jó hír ugyanaz, mint a rossz: gyakorlással, sok gyakorlással. A szemlélet megértése viszonylag könnyű és befogadható, de a rendszeres alkalmazása és beépítése a mindennapokba már nem annyira, mert más üzemmódban zajlik az életünk. Pedig rém egyszerű gyakorlatokról van szó. Épp ez a csavar az egészben: figyelni olyan apróságokra is, amire egyébként nem szoktunk. Például a légzésünkre. Evidensnek vesszük, hogy lélegzünk. Igen, de hogyan? Milyen hatással van ránk, hogyan tudjuk a saját javunkra használni, a segítségével a jelenben levésünkre irányítva a figyelmünket? Ehhez is találunk több feladatot segítségképpen a könyvben. De egy dolog tényleg rajtad múlik: el kell kezdeni és rendszeresen időt szánni a gyakorlásra, legalább néhány hétig vagy hónapig, amíg nem mutatkozik kézzelfogható, érezhető hatása (biztosan fog). Ehhez nyújt óriási segítséget ez a könyv.

Hogyan használd?

Tulajdonképpen bárhogyan. Találomra is felütheted és elkezdheted a közepén. Akkor sem jársz rosszul. Vagy végigmehetsz sorban, az elsőtől az utolsó feladatig. Nem lehet elrontani, nem lehet bénán csinálni, nem lehet nem érteni - mert egyszerű, nagyon egyszerű kérdésekről, instrukciókról van szó. A könyv szerzői: Alexandra Frey és Autumn Totton a londoni központú The Mindfulness Project alapítói. Nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen, érződik a feladatok kidolgozottságában is a sokrétűség: egyszerre végtelenül könnyedek és érdekesek a gyakorlatok, de mélysége és egymásra épülő logikája, rendszere is van a feladatoknak. De egymástól függetlenül, önállóan is megállja a helyét minden gyakorlat. Mellesleg a grafikai megoldások is dicséretet érdemelnek: humorosak, lényeglátók, kedvesek, mosolyt csalnak az arcunkra!

Ez az én javaslatom:

1. Először alaposan olvasd át az első néhány oldalt, ami kitűnő alapot nyújt a szemlélet megértéséhez, a mindfulness alapok elsajátításához.

2. Utána keress egy olyan meditációs gyakorlatot, ami számodra szimpatikus és hiteles, továbbá időtartamában teljesíthetőnek tűnik és úgy érzed, szívesen szánnál rá időt hetente legalább háromszor. A 3 percestől a másfél órásig mindenfélét lehet találni, ha beütöd a netes keresődbe a meditáció szót. A legtöbb angol nyelvű, például az is, amit a könyv javasol: Tara Brach 25 perces vezetett meditációja, ami jó alap lehet: itt érhető el. De ha egyszerűen csak nyugodtan és csendben fekszel vagy ülsz 10 percen keresztül és nem akarsz semmit, csak lenni és légezni - az is meditáció. :-) A lényeg, hogy rendszeresen csináld, hetente többször és figyeld meg a belső tapasztalataidat.

3. A könyvet ráérősen lapozd át és válaszd ki azt az első 5 feladatot, amihez nagy kedved van. Jelöld meg őket egy-egy cetlivel. Kezdd ezekkel és tervezd el, mikor szánsz rendszeresen időt a feladatokra (pl. vasárnap délutánonként vagy minden este lefekvés előtt stb.). A többit is csinálhatod kedv szerint haladva, a lényeg, hogy rendszeresen térj vissza néhány héten keresztül a könyv feladataihoz - miközben a meditációt is csinálod ugyanilyen rendszerességgel. Vannak témakörök, amelyek egy csokorba gyűjtik a hasonló feladatokat - az is lehet, hogy egy-egy témakört módszeresen csinálsz végig, és addig nem fogsz újba, amíg egy témával nem végeztél (a "Gyakorlatok jegyzéke" a könyv elején segít számontartani a haladásodat).

4. Hat-nyolc hét elteltével tarts visszatekintést: hol tart most a dolog, hogy érzed magad, milyen területeken érzel (vagy nem érzel) fejlődést. 4 nagy témakört fog át a gyűjtemény:

Ápolni

Koncentrálni

Megfigyelni/megvizsgálni

Érzékelni

Érdemes megfigyelned azt is, ezek közül milyen témákban haladsz nagyon jól és melyekben döcögősen és akadozva. Melyikre érdemes még nagyobb figyelmet szentelni a következő időszakban? Örülj a már megtett lépéseknek és folytasd azokkal, amelyek a további fejlődésedet szolgálhatják! A lényeg a felfedezés és az újrafelfedezés:

Ez a gyakorlókönyv fogódzót nyújt az apró dolgok újrafelfedezéséhez, és segít felszínre hozni a benned rejlő kreativitást. Rajzolj, színezz és vezess naplót a megfigyeléseidről. Járd be a feladatok kijelölte utat, és tapasztald meg a változást. Vegyél mély lélegzetet, nézz körül, és érkezz meg a jelenbe. Ne mondd, hogy majd holnap. Itt és most.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a könyvet kipróbálásra, a tudatos jelenlét gyakorlására, elmélyülésre, önismereti fejlődésre!

The Mindfulness Project: Én - Itt - Most (Kreatív mindfulness gyakorlatok) - Jaffa Kiadó, 2016

 

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

könyvajánló mindfulness boldogság-projektek önismereti könyv