2016. nov 27.

Ha karácsony - akkor segítő vásárlás

írta: ur.anita
Ha karácsony - akkor segítő vásárlás

gift-932764_1280.jpg

Karácsonyra készülve, ajándékokat vadászva egy halom pénzt elköltünk. Mi lenne, ha jól gazdálkodnánk az erőforrásainkkal és ezzel másokat is segítenénk? A segítő vásárlással két legyet ütsz egy csapásra: klassz ajándékokat szerezhetsz be és egyben támogatsz megváltozott munkaképességű embereket, akik ezeket a tárgyakat készítették, vagy egy jó ügyet, amelyet a termék készítője felkarolt. Képes tippek, stílusos ötletek, beszerzőhelyek, webshopok a posztban!

Társadalmi felelősségvállalás. Elvben persze mindannyian támogatjuk, de hogyan valósítjuk meg ezt a mindennapok során? Karácsony előtt különösen aktuális a kérdés, sokan adományozunk ilyenkor pénzt, ruhaneműt, élelmiszert, jó szót... de a szeretteinknek szánt ajándékainkat aztán egy nagyáruház neonfényes, tolongó tömeges, merrikriszmasz-zenétől üvöltő, csilivili kínálatából szerezzük be. Mert csábítóbb, egyszerűbb, olcsóbb(?). Én is oldottam már meg az utolsó pillanatban feleszmélve a karácsonyi ajándékozást a teszkó előcsomagolt édességcsomagjaival, de nem éreztem jól magam tőle, és valószínűleg az sem, aki kapta, mert totál személytelen volt. Ha idén szeretnél egyedi, stílusos ajándékokat venni, amikről biztosan tudod, hogy azok, akik készítették, nagyon örülnek majd ennek, mert ezáltal munkához, jövedelemhez, figyelemhez, emberi méltósághoz juttatod őket... akkor itt van néhány ötlet, honnan tudsz ilyen cuccokat beszerezni!

Szuno Szociális webshop

L. Ritók Nóra munkáját nagyra becsülöm, az egyik legbátrabb és legtevékenyebb civil, aki az esélyegyenlőségért harcol nap mint nap egy hátrányos helyzetű térségben. Szívesen támogatom az Igazgyöngy Alapítvány munkáját azzal, hogy az általuk működtetett webshoppal kezdem a sort - itt minden fillér biztosan jó helyre kerül. Mellesleg egy nagyon jó Segítő térképet is összeállítottak azoknak, akik szeretnének segíteni, önkénteskedni, de nem tudják milyen lehetőségeik vannak és hogyan fogjanak hozzá. Nagyrészt textiltermékek, kiegészítők találhatók a webshopjukban (egy kézzel készült edényfogó-kesztyű a nagyinak?).

Ha pedig konkrét ajándékötlet innen, akkor nézzétek ezt az egyedi hangulatú táskát (ára: 9.000 Ft)!

6-2.jpg

 

Kockacsoki

Autista fiatalokkal együtt, számukra komplex foglalkoztatási programot nyújtva készítenek társadalmi vállalkozásban isteni édességeket a Kockacsoki Manufaktúrában. Minőségi alapanyagok, szép csomagolás, ajándéknak igazán tökéletes... hiszen ki az, aki nem szereti a csokoládét? Például ez: Ajándékkártya csokoládékészítő workshopra (ára: 9.000 Ft)

etcsokolade-kalocsai-paprikaval-es-aszalt-meggyel-358304.jpg

 

Cókmók gyerektáska

Fantasztikus kezdeményezés. Aki kapja, adja! Ha egy cókmók táskát veszel a saját gyerekednek vagy a családodban egy gyereknek, egyrészt egy extra minőségű, formatervezett, tartós és ötletesen praktikus darabot választottál, de ez még nem elég: ennek a párját ugyanis egy állami gondozott gyermek kapja. Mit is tud ez a táska? "A CÓKMÓK egy többfunkciós hátizsák, melyet utazáskor, kiránduláskor, költözéskor a legpraktikusabb használni. Kis tárolószekrényke módjára felakasztható széktámlára, ágyvégébe, rúdra, kampóra. A benne rejlő takaróval mindenhol otthonossá lehet tenni magunk körül a környezetet, akár párnává is össze lehet hajtogatni. Az állami gondozásban felnövő gyerekek a gyakori és meglehetősen drasztikus környezetváltozásoknak köszönhetően elveszítik a számukra fontos tárgyakat, játékokat, ezzel elbizonytalanítva őket a múltjukban, abban a képben, hogy kik ők és honnan jöttek. A CÓKMÓK a kedves tárgyak és emlékek megtartását segíti ezzel erősítve meg a gyerekek énképét." Egy takaró, ami alá el tud bújni, egy táska, ami kis tárolóként szolgál a kincseinek. Zseniális ötlet! Az ára ugyan húzós (29.000 Ft), de nagyjából ennyibe kerül egy disneyhercegnős förmedvény iskolatáska is, ezért az árért pedig nem egy, hanem két táskát veszel... így már nem is olyan drága, ugye?

galeria22.png

.

galeria21.png

 

Autistic Art

Az Autistic Art Alapítvány lakóotthonokban élő autista fiatalokat és felnőtteket segít szervezett művészeti tevékenységgel, rajzfoglalkozással - az alkotásaikból pedig iparművészek közreműködésével csúcsminőségű divatos termékek lesznek, az ezekből befolyt összeg pedig szintén az autista lakóotthonokba kerül vissza. Minden egyes darabjuk gyönyörű, érdemes végigböngészni a kínálatukat! Ez a 100% hernyóselyem sál csodálatos (ára: 19.980 Ft), nincs az a kényes ízlésű nőrokon, aki ne ájulna el tőle!

autisticart-aasl14-jazz070070-1.jpg

De ha csak egyszerűbb-olcsóbb ajándékot szeretnél innen választani, akkor nagyon stílusos borítójú noteszeik vannak 3.980 Ft-ért.

autisticart-aant14-line140200-4.jpg

 

 Segítő Vásárlás Webshop

A Salva Vita Alapítvány által működtetett webshop valójában egy gyűjtőoldal, ahol több olyan műhelynek, társadalmi vállalkozásnak, alapítványnak nyújtanak megjelenési felületet, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, és az általuk készített termékek értékesítésében segítenek. Ez tulajdonképpen védjegy, ami biztosítja, hogy biztosan jó helyre kerül a támogatásunk a vásárlással. Ez a Misija fecske alakú dísztárgy minden trendi, minimál stílusú lakás dísze lehet, letisztult és egyszerű - férfinak-nőnek egyaránt jó ajándék és az ára is nagyon baráti (5.990 Ft). És még a fecskéket is támogatod vele. :-)

svaj106-1-1.jpg

Vagy egy kis kézműves finomság? Aszaltszilva vörösborban és őszibaracklekvár egy kis helyes csomagban (3.990 Ft).

svde501-1_1.jpg

 

Maacraft

Na, ez tényleg topdizájn! Még a webshop is angol nyelvű és szupertrendi (ami tök jó, így talán nem csak egy szűk közönséghez jut el). A Maacraft egy szociális műhely: "a Miskolci Autista Alapítvány foglalkoztatási programjában az egyéni készségeken alapuló foglalkoztatásnak egy új progresszív gyakorlata alakult ki. Az intézményen belüli foglalkoztatás bevált rendszeréhez, tervező- és alkotó szemléletű emberek csatlakoztak. Az így készülő magas minőségű kézműves termékek értékesítésével a sérült fiatal munkavállaló pénzbeli támogatásban részesedhet. Emellett vizuális- és dizájnkultúrára reflektáló ismeretanyagban részesülhetnek, így fejlesztve a kognitív és manuális képességeiket." Bútorok, kosarak, biciklis kiegészítők - nem olcsó, de tényleg egyedi darabokról van szó, nézzetek szét a webshopban! Ezt a 4 db-os, kosaras teaválogatást ajánlom a figyelmetekbe (10.800 Ft).

tea-box_new_00.jpg

 

Romani Design

Aki kicsit is tájékozott a magyar divattervezők világában, biztosan hallott már róluk! Sztárok, színésznők, ismert emberek járnak és lépnek fel Romani Design cuccokban, a divatbemutatóik kész látványosságok és külföldön is az egyik legismertebb magyar divatmárkának számítanak (nekem nagyon tetszik, hogy ilyen profin építik és következetesen képviselik ezt a jól felismerhető stílusú, hungarikum divatbrandet). A Romani Design azért került bele ebbe a válogatásba, mert nagy figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalásra, például a műhelyükben nehéz sorsú nőket alkalmaznak, akiket képeznek, és az általuk  biztosított munkával stabil keresetet nyújtanak nekik. Még soha nem néztem meg a webshopjukat, azt gondolva, hogy ááá, az ilyesmi egyedi tervezésű cucc biztosan teljesen elérhetetlen áron kapható, földi halandóknak (mint például nekem, aki a Promod és a H&M leértékelésekkor szokott ruhát venni...) csak álom egy ilyen ruha. Nos, valóban nem olcsó, de meglepődtem, hogy nem is a megfizethetetlen kategória. Ünnepi, különleges alkalomra igenis elképzelhető ajándék, valaki meglephetne például ezzel a klassz, mindennapokban is jól hordható aszimetrikus ruhával (28.900 Ft).

dsc_1874_lr_retus_2_web-683x1024.jpg

Vagy ezzel a menő táskával (9.700 Ft):

romani_textiltaska-kicsi-758x1024.jpg

 

Eperfa fajátékok

Egészen gyönyörű, letisztult formavilágú fajáték-kollekcióra bukkantam az Eperfa "Dombon-a-tanya" kollekciójában. "Játékaink nagy részét megváltozott munkaképességű, vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik, mert hiszünk abban, hogy mindenki ért valamihez, csak lehetőséget kell biztosítani a tehetségük kibontakozásához. Játékaink alapanyagának olyan fafajtákat választottunk, amelyek életük során parkokat, fasorokat díszítenek, de ha elöregszenek és kidőlnek, méltatlanul tűzifa lesz belőlük. Kivéve azt a párat, ami hozzánk kerül, mert ezek újra visszakerülnek a kisgyerekkor forgatagába." És még nagyon esztétikusak is, minden gyerekszobába ilyet - és máris lehet mesélni a madarakról, vadakról, fákról egy közös mesét! Van Balaton-felvidék tematika, horgászos, de nekem ez az erdei állatos "Hegyvidék-szett" (6.800 Ft) tetszik a legjobban.

pick_381.jpg

 

+1 TIPP: Ugyan nem klasszikus értelemben vett segítő vásárlás, de érdemes karácsony előtt pár héttel a Meskán is szétnézni. Egyedi kézműves termékek 3600 alkotótól, egy óriási online piactéren, ahol igazi kincsekre lehet bukkanni, sokszor nagyon jutányos áron, a felkapott dizájnboltokban kapható cuccok árának töredékéért. Mellesleg az alkotók jó része gyerekével otthon levő anyuka, kezdő iparművész, szívvel-lélekkel alkotó hobbi-kézműves. Akik nem tehetik meg, hogy saját honlapra-webshopra, marketingre, reklámra költsenek és akiket szintén támogathatsz a vásárlásoddal. Nézz be a Meskára, ha valami személyes apróságot keresel ajándékba!

Nem promóciós cikk, a bemutatott termékek és szolgáltatók saját válogatás eredményeként kerültek a cikkbe.

Tudsz még hasonló kezdeményezésekről, társadalmi vállalkozásokról, segítő vásárlást ösztönző projektekről? Oszd meg velünk, hogy minél többen értesüljenek róla!

Ha tetszett az ajánlóm, kövesd az Örömterv blogot a facebookon is! Örömterv - légy felelős a saját jóllétedért. És másokéért is! :-)

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

közösség otthon életminőség segítő vásárlás ünnepelj