2016. dec 31.

Csak egy szó

írta: ur.anita
Csak egy szó

ef_15-25mm_f_12_lens.png

Lista az újévi fogadalmakról? Sok új terv? Most aztán mindent megváltoztatsz? Rengeteg új célod van? Végre meg is valósítod az ötleteidet? Erősítsd meg mindezt egy szóval! Vagy egyszerűen legyen ez az egy szó a vezérfonal! Újévi fogadalmak helyett: csak egy szó.

Kezdem azzal, hogy az ötlet nem saját, az Anyu zöldül blogról vettem. De ő is vette valahonnan máshonnan. Imádom az ilyen kezdeményezéseket, amelyek ötletesek, értelmesek, könnyen követhetőek! Jó, hogy önálló életre kelnek és beindítják sok ember fantáziáját, lelkesítőek tudnak lenni és használják az emberek. Talán ez a legjobb egy ötletben: ha sokan használják, ha sokaknak használ.

A fogadalom önmagában egy lyukas garast sem ér. Még akkor sem, ha valódi, szívből jövő az elhatározás. Ugyanis lóg a levegőben. Nem lehet megfogni, konkretizálni, a megvalósításban való előrehaladást kontrollálni. Ehhez tervezés és jól körülírt lépések kellenek. De önmagában még ez is kevés legtöbbször...

Kőkemény saját tapasztalat és az elmúlt évek coachingjainak szakmai tapasztalata is ez: a racionalitás, a gondos tervezés, az elhatározás, a kimunkált akcióterv, a fejben már eldőlt dolgok, az okosan végiggondolt megvalósítási terv, az észérvek... stb. mit sem érnek a sikeres végeredmény szempontjából, ha nincs mindehhez valami rejtélyes plusz tényező, ami biztosítja a sikert. Hogy mi ez? Nehéz megfogalmazni. Nevezzük motivációnak, de ez csak részben fedi le ezt a "titkos összetevőt", inkább valamiféle érzelmi elköteleződésnek nevezném. Mindenkit más indít be, de azt biztosan lehet tudni és érezni, ha megvan ez a "titkos összetevő", ha hozzáadódik a reális tervekhez és a "fejben" elhatározáshoz.

Ilyen volt nekem két évvel ezelőtt, amikor elhatároztam, hogy blogot indítok. Az, hogy azóta is írom a blogot, hogy él és virul és hogy én is élek és virulok benne, annak köszönhető, hogy van valami belső elköteleződésem, egy megtalált és jól fenntartható motivációm, ami segít abban, hogy ez a kitűzött cél hónapról hónapra konkretizálódjon és hosszútávon is működjön. Vannak hetek, amikor sok a munka, amikor betegek a gyerekek, amikor borzasztóan fáradt vagyok, amikor minden sürgősebbnek tűnik ennél... aztán mégis előveszem, újra írok és újra jól érzem magam tőle. Ez lett a vezérfonal, hogy a feladós-elhanyagolós pillanatokban felidézem: ez jó nekem, szeretem csinálni, örömet okoz, nagyon könnyen elő tudom hívni ezt az érzést és szinte azonnal átlendít a belső nyűglődésen. Akkor is, ha van olyan (de még milyen gyakran!), hogy nehéz este 10-kor még ezt is elkezdeni: miután elaludtak a gyerekek, miután megbeszéltük a holnapi teendőket a férjemmel, miután kiteregettem a délben lejárt mosás ruhakupacát, miután beraktam a mosatlant a mosogatógépbe... akkor főzök egy teát és leülök a gép mellé blogolni. Mert tudom, hogy szeretem csinálni. De elkezdeni álmosan és fáradtan igenis erőfeszítést igényel.

Minden komolyabb dologgal és elhatározással így van ez: elkezdeni nehéz, aztán másnap és egy hónap múlva és fél év múlva is újra elkezdeni, csinálni, fenntartani. Ilyenkor kell az a plusz, az a belső elköteleződés, ami miatt mégis megcsináljuk.

Erre lehet jó ez az egyszavas dolog: az elköteleződésedet erősíti. Válassz egy szót, ami vezérfonala lesz az új évednek! Amit könnyű felidézni, ami mondogatható a nehezebb pillanatokban, ami emlékeztet arra, mit is akarsz igazán, ami lelkesít, ami segít tisztán látni a zavaros helyzetekben is. Ami tényleg a te szavad lesz 2017-ben, ami már a felidézésekor pozitív érzésekkel tölt el, ami vágyakat és kívánt dolgokat testesít meg.

Az egyszerű dolgok híve vagyok. Nos, ennél egyszerűbb dolog nem nagyon létezik. Hosszas, bonyolult és teljesíthetetlen fogadalmak helyett: válassz egy szót a 2017-es évre!

Az enyém ez lesz:

FLOW.

Szeretném megélni az élet sok területén, szeretném minél több dologban felfedezni, napi szinten biztosítani a megélését. Az áramlást, az örömteli belefeledkezést. Nekem ez lesz a vezérfonal az új évre!

És neked? Gyere, oszd meg velünk az Örömterv fb-oldalán!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

önmegvalósítás perspektíva tervezz boldogság-projektek