2014. dec 06.

Karácsonyi készülődés: para vagy öröm?

írta: ur.anita
Karácsonyi készülődés: para vagy öröm?

christmas-210289_640.jpg

Mindenkinek olyan karácsonya lesz, amilyet egész évben csinál magának. Hogyan csinálj olyan karácsonyt, amit Te is élvezel? A karácsonnyal kapcsolatos társadalmi mézesmázot és a kimondott-kimondatlan elvárásokat kicsit hasonló para-jelenségnek látom, mint az anyasággal kapcsolatos íratlan normákat. Vagyis az 1. számú szabály: legyen tökéletes! Ha mégse sikerül, akkor az automatikusan életbe lépő 2. szabály: legalább tégy úgy, mintha tökéletes lenne!

Így valóban nincs mit csodálkozni azon, hogy össznépi neurózissá válik a karácsonyi készülődés, a "szeressük egymást" mantrázása és maga a Szenteste is. Hogyan csináld, hogy a Te belső igényeid is kielégüljenek, miközben mások igényeire figyelsz?

Mindenkinek olyan karácsonya lesz, amilyet egész évben csinál magának.

Mélyen igaz. Ha karácsonykor szeretnéd magad jólérezni, akkor nem lehet elhanyagolni ezt a három szempontot:

1. a kapcsolati oldalt: azokat, akikkel együtt töltöd a karácsonyi ünnepnapokat nem lehet csak arra az egy-két napra kampányszerűen szeretni. Ha nincs hiteles, megalapozott, egész évben ápolt érzelmi alapja a szeretet ünnepének, az nagyon gyorsan ki fog derülni az ünnepi összezárt órák, napok során (ordítozás, csapkodás, sértődés, szemrehányások, vádaskodás, vagy egyszerűen csak a folytonos energiarabló szurkapiszka stb. - ismerős valamelyik?). A figyelem, törődés, elfogadó odafordulás egész évben kijár a hozzátartozóidnak. És még most se késő elkezdeni!

2. az önismeretet: nekem mi okozna örömet (de úgy igazából és őszintén!) karácsonykor? Hogyan szeretném tölteni ezt a 3 napját az évnek: kikkel és mit szeretnék csinálni? Ennek végiggondolása megúszhatatlan, még akkor is, ha ebbe az ünnepbe erősen kódolva van egy határozott és mindenki számára követendőnek beállított szokásrendszer (mit kell enni, kikkel és hol kell tölteni stb.), és akkor is, ha a társadalmi norma szerint önző az, aki karácsonykor a saját örömére és igényeire mer gondolni, mert ilyenkor szívünket-lelkünket másokért... A kettő ugyanis nem zárja ki egymást, sőt! A saját szükségleteit, belső vágyait (nagyrészt) kielégített ember másoknak is több örömet tud adni.

3. a tervezést: egy bonyolult, többszereplős forgatókönyvet sokkal nehezebb happienddel megvalósítani tervezés nélkül. Legalább fejben, még jobb esetben egy leírt, csekkolható formában jó átgondolni, milyen lépéseket kell tenned azért, hogy a karácsonyod közelítsen ahhoz, amit te belül ideálisnak gondolsz.

Folyt. köv.! A szeretteiddel nem tudok minőségi időt tölteni helyetted :-) de a 2. és 3. szemponthoz jól használható, magadra szabható, gyakorlati tippeket adok a következő cikkben!

Szólj hozzá

otthon boldogság-projektek ünnepelj