2015. már 26.

Anya pihen. Miért fontos szülőként az érzelmi feltöltődés?

írta: ur.anita
Anya pihen. Miért fontos szülőként az érzelmi feltöltődés?

woman-506120_640.jpg

Nos, én igazán hiteles vagyok a témában: két élénk, aktív fiam van; konkrétan olyan, mintha két beszpídezett aranyhörcsöggel élnék együtt. Én igazán tudom, milyen fontos a szünet, a pihenés, az én-idő. És igenis megéri a töltekezés, nekik is jobb, nekem is, ha rendszeresen biztosítom magamnak a gyerekmentes aktív pihenést. Légy te is felelős szülőként a saját - és ezzel a családod jóllétéért!

...a jó szülő elsősorban nem a lakásra figyel, nem a takarításra, vasalásra, sőt, egyáltalán nem is vasal, hanem igyekszik jól érezni magát. Legyen a szülő jól, legyen saját magával azonos.

Vekerdytől való a fenti gondolat, ebből a remek interjúból vettem. A gyereknevelés kemény meló. Egyáltalán nem tinglitangli dolog. Az ismétlődő, szellemi kihívást nem jelentő tevékenységek éppoly fárasztóak, mint az erőpróbáló hisztirohamok, a tiltások következetes betartatása vagy a vidám és játékos ösztönzés arra, hogy vegye fel a cipőjét reggel a gyerek, mert indulni kellene már. Minden megmozdulás energiát, figyelmet, fegyelmet követel tőlünk - még akkor is, ha lazának tűnünk közben és még akkor is, ha imádjuk csinálni. Bármilyen teherbíró is egy szülő, ha átmegy "rendíthetetlen ólomkatona" üzemmódba mindenféle érzelmi feltöltődés nélkül, végül agyi kémiai egyensúlya negatív irányba tolódik el, testi aktivációs rendszere pedig túlaktivizálódik. Néhány tünet, amely arra utal, hogy feltöltődésre van szükséged: ingerültebb és indulatosabb vagy a gyerekeddel, kevésbé van kedved játszani vele, kevesebbet öleled meg, kevesebbet dicséred. Stop! Pihenésre, érzelmi feltöltődésre van szükséged.

Mit jelent az érzelmi feltöltődés? Az érzelmi feltöltődésnek két típusa van: az autoreguláció (önszabályozás) és az interaktív reguláció (interaktív szabályozás). Az önszabályozás azt jelenti, hogy egyedül végzünk olyan tevékenységet, ami pihentet és pozitív irányba befolyásolja az agy kémai egyensúlyát (könyvolvasás vagy relaxáció egy kád vízben). Az interaktív szabályozás minőségi időtöltést jelent más emberekkel együtt. Ha egészségesek és érzelmileg adni képes szülők szeretnénk maradni, akkor mindkét típusú tevékenységre szükségünk van, méghozzá rendszeresen - és nem szökőévente egyszer.

Önismereti kérdés, hogy milyen tevékenységek, mennyiszer és mennyi ideig esnek jól. Érdemes őszintén elgondolkodni azon, hogy egy átlagos héten/hónapban mennyi valódi, pihentető, gyerekmentes én-idő jut nekünk.

Mennyire találod ezt kielégítőnek?

Mit tehetnél azért, hogy több legyen?

Hogyan tudsz segítséget kérni másoktól, hogy ezt megvalósítsd?

Próbáltad már az igényeid kifejezését?

Ha egy csapásra nem megy, az sem baj: hogyan tudsz fokozatosan több időt szánni magadra?

Mi az a heti minimum, amivel már elégedett lennél?

Kezdd a kis lépésekkel! Például kérj fél órát magadnak esténként, amikor csak a tiéd a fürdőszoba, csinálj illatos fürdőt, gyújts gyertyát, tegyél fel fülhallgatót és hallgass zenét, hogy ne szűrődjön be a kinti ricsaj. Ez biztosan nem megvalósíthatatlan. Mint a heti egyszeri gyerekmentes kimenő sem.

Kutatások kimutatták, hogy a következő tevékenységek serkentik a stresszellenes vegyület, az oxitocin felszabadulását: meditáció, masszázs vagy testi gyengédség, jóga, meleg fürdő, kellő mennyiségű nappali fény. Ezeket is viszonylag könnyű belecsempésznünk egy átlagos napunkba.

Kezdeményezd a másokkal való találkozást gyerekmentesen, amikor nem kell a figyelmedet megosztanod magad és a gyermeked között! A kedvelt, szeretett emberekkel való beszélgetés jótékonyan befolyásolja a hangulatot, feldob és egész napra feltölt energiával.

Szülőként döntő fontosságú, hogy felismerjük a kimerültség, holtfáradtság jeleit. A gyermekünk ugyanis a mi teljes értékű támogatásunkra, érzelmi stabilitásunkra tart igényt. Az ő saját érzelmi szabályozása még éretlen - minél kisebb, annál inkább igaz ez -, tehát a mi érzelmi erőforrásainkra, törődésünkre, odafordulásunkra hagyatkozik. Ha ezt biztosítani szeretnénk számára, először saját magunknak kell biztosítanunk az egyensúlyteremtés lehetőségét. Bármennyire is szeretjük gyerekünket, bármennyire is tündéri, kedves, szeretettel teli lények, rendszeresen szükségünk van önmagunkkal vagy más felnőttekkel töltött időre, hogy biztosítsuk magunknak azt az érzelmi regulációt, ami lecsillapítja a mindennapos készenlétünket, a stresszt, ami a gyerekneveléssel együtt jár. Keresd és alakítsd ki a rendszeres töltekezés lehetőségét!

forrás: Margot Sunderland - Okosan nevelni tudni kell

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

 

 

Szólj hozzá

anyaság minőségi idő örömkémia