2015. máj 15.

Tervezz most, hogy a legjobb nyarad legyen!

írta: ur.anita
Tervezz most, hogy a legjobb nyarad legyen!

family-591581_640.jpg

Lefoglaltad már időben az egyhetes nyaralásodat? Szuper hely lesz, jó idő lesz, nagyon várod már? Ez az egy hét biztosan minden szempontból kielégíti a pihenésre, kikapcsolódásra vonatkozó igényeidet? Mi lenne, ha több lehetőséget, többfajta pihenési formát, többször próbálnál ki idén nyáron? Nem kell feltétlenül többheti szabadsággal és dagadó pénztárcával rendelkezni az izgalmas és pihentető nyárhoz. Most kezdd el tervezni!

Az az egy hét az nagyon jó. De egyrészt ez nagyon kevés idő - tanulmányok igazolják, hogy a valódi elengedős, lelazulós, feloldódós pihenés a legtöbb ember számára a  4. vagy 5. nap után kezdődik (amikor már nem a munkahelyi teendők járnak az eszünkben, tudunk elmerülni a semmittevésben és kezdünk jókat aludni), aztán indulhatunk is haza... Másrészt óhatatlanul is indokolatlanul nagy várakozással nézünk elébe, túl sokat várunk tőle, ez majd megoldja az egész évi stressz, kialvatlanság, monotonitás, muszájdolgok okozta frusztrációt. Utána mintha kicseréltek volna, új ember leszek, pihent, motivált, derűs és csokibarna! Lehet, hogy van olyan, akinek ez megy... de valószínűbb a csalódottság érzése.

Maradjunk a realitás talaján, mindamellett éljünk az élménymaximalizálás lehetőségével - és erre a nyár a legalkalmasabb időszak az évben! A strandpapucs, a szikrázó napsütés, az olvadó fagyi és a vízparti naplemente legtöbbünknél automatikusan indítja be a relax reflexeket. A legtöbb embernek többfajta tevékenység jelent pihenést, kikapcsolódást, szórakozást. Miért ne lehetne a háromhavi nyárba rendszeres feltöltődési lehetőségeket, programokat, új élményeket csempészni - az egyhetes nyaraláson túl? Az álmodozáson túl mit tehetsz a konkrét megvalósulásért?

deckchairs-355596_640.jpg

Az első feladat annak megfogalmazása: neked mi hozza meg a vágyott pihenést. A családi nyaralás során, a hétvégéken és ha lehetőség van rá, egy-egy csak saját célra kivett szóló szabadnap során érdemes tudatosan törekedni ezek megvalósítására és már hetekkel előre betervezni a nyárba, előre beírni a naptárba a helyüket .

4 szempontot vegyél figyelembe a tervezéskor:

Ami nekem a tökéletes semmittevős program...

A számomra legjobb aktív (mozgás, szórakozás, társasági, hobbi) pihenős programok...

Egy hely, ahol még nem jártam, elérhető (belföldi) célpont, és vágyom rá, hogy megnézzem...

Egy dolog, amit még nem próbáltam, de szívesen kipróbálnám...

Írj listát és keresd meg a helyüket az idei nyáron az életedben! Így egyensúlyban lesznek a számodra bevált tevékenységek és az új élmények. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az apróságok (egy új koktél kipróbálása, egy rég látott vidéki barát meglátogatása, a város legjobb lángososának felkutatása, a két várossal távolabbi strand felfedezése, egy kerti sütögetés megszervezése, a polcról még soha le nem vett, karácsonyra kapott regény elolvasása) is feldobhatják a hetedet. Tervezz be minden hétvégére valami bevált vagy új dolgot! Azt se felejtsd el átgondolni, hogy inkább egyedül vagy egy társsal, családdal esne jól egy adott program. Ha az egyedül mellett döntenél, bátran merd kérni ennek lehetőségét a környezetedtől - mindenkinek szüksége van olykor egy kis egyedüllétre.

Nincs ötleted? Írj össze egy-két kulcsszót, amihez kedved lenne és keress rá a neten, hátha szembejön veled valami, amiről eddig még nem is hallottál. A következő részben én is hozok ötleteket, egy inspirálós nyári bakancslista ötlettárral jövök!

Tetszett? Kövess a facebookon is!

 

Szólj hozzá

nyaralás életminőség feltöltődés boldogság-projektek