Illat, szín, íz a tányéron: ehető virágok
Szeretem a könnyen megvalósítható eredeti megoldásokat. Amikor vidámságot, örömet, színt csempészhetünk a megszokottba, az unalmasba, a rutinba - mindezt minimális ráfordítással. Most van a legjobb időszak az ehető virágokkal való kísérletezésre: csodálatosan feldobnak egy egyszerű sütit, bájossá varázsolnak egy ünnepi tortát, színt visznek egy uncsi salátába. Menj ki az erkélyedre, kertedbe, a természetbe: nézz szét mit használhatnál és ezúttal ne a vázába, hanem a konyhába vidd a virágot!
A levendula talán a legismertebb az ehető virágok közül. Sodóba, sütibe, szörpbe használják sokan, kellemes aromás íze és vidám lila színe feldobja az egyszerű vaníliás alapízeket. Szuperül használható muffinokba, sütikrémekbe, limonádéba vagy gyümölcssaláta tetejére szórva. Csak kis mennyiséget használj, mert szappanízt adhat nagy mennyiségben az ételeknek. :-) A most virágzó bodza virágját is ki lehet próbálni palacsintatésztába mártva kisütni, vagy csak finoman megszórni az apró fehér virágokkal egy epres desszertet - az eper és bodza remek párosítás, szerencsére egyszerre van szezonjuk. A kevésbé ismertek közül most van szezonja a hagymafélék virágjának, minden hagymaféle virágja fogyasztható, de a snidling (metélőhagyma) virágja az egyik legdekoratívabb és enyhén hagymás íze jól illik salátába. Szintén salátába illő a kakukkfű kis fehér vagy rózsaszín virágja. Számomra meglepő volt, amikor utánanéztem, hogy az orgona virágja is ehető. Idén már nincs rá lehetőségem, de jövőre ki fogom próbálni!
Amit viszont több forrásban, több helyen is láttam és szintén nem túl ismert: az az árvácska konyhai felhasználásra - sütemények, torták, falatkák díszítésére. Kisétáltam a teraszomra és megkóstoltam egy most még éppen nyíló sárga példányt: enyhe semleges íze leginkább zsenge salátalevélre hasonlít, de színvilága miatt sütikhez is kiváló választás, és az íze biztos nem fog bezavarni az édes ízekbe. A látvány pedig tényleg utánozhatatlanul kedves és színpompás. Ajánlott még kísérletezni ezekkel az ehető virágokkal: sarkantyúka, büdöske, körömvirág (csak a szirmai, a virágporos része allergiát okozhat), hibiszkusz, hársfavirág, rózsa (vigyázat: a rózsát gyakran permetezik a kártevők ellen, csak vegyszermentes virágot használjunk!), búzavirág.
És most jöjjön az inspiráló képgaléria!
Jóízű kísérletezést! :-)
Képek: innen
Ha szívesen olvasnál még hasonlókat, akkor kövess a facebookon!