2015. jún 01.

Koncentrálni szeretnél? Akkor felejtsd el (egy kicsit) a telefonodat!

írta: ur.anita
Koncentrálni szeretnél? Akkor felejtsd el (egy kicsit) a telefonodat!

phone-690091_640.jpg

Korábban tévét néztünk. Most okostelefont. Szó se róla, zseniális eszköz, megkönnyíti az életünket, a kommunikációt, a tájékozódást. De megfigyelted már, ha fontos munkád, vizsgád, határidős feladatod van, rettenetesen lopja az idődet? Hiszen valószínűleg te is az az átlagfelhasználó vagy, aki naponta 150-szer(!) pillant rá a telefonjára. Határidős munka vagy vizsga közeledik? Mit csinálj legalább az időszakos "leszokás" érdekében?

A napi 150 rápillantás (ez azt jelenti, hogy a nyolcórás alvásidőt leszámítva átlag 6 percenként csekkoljuk a telefonunkat!) méghozzá egy 2013-as felmérés adata, azóta talán még szélesebb körű, még tematizáltabb, még mindennapibb szintű az okostelefonok használata. Az a legjobb, hogy valóban okos és hasznos eszköz: hiszen a metrón utazva angolt tudok tanulni, várakozás közben szépirodalmat olvashatok, edzés közben mérhetem a pulzusomat, figyelmeztet a közelgő születésnapokra és azonnal tudok válaszolni egy sürgős emailre. De a folyamatos csekkolás, a minden fb pittyegésre és emailre odafigyelés, a rengeteg játék és oldalról oldalra kattintgatás órákat vesz el a napi hasznos időnkből. Nem beszélve arról, hogy nem egyszerűen csak tisztán a mobillal töltött időt kell számolni, hanem azt is, amíg utána visszarázódunk a munkába, amíg újra fókuszálni tudunk az abbahagyott feladatra. A fonal újra felvevése is minden alkalommal plusz időt vesz igénybe.

Azt is kimutatta egy amerikai felmérés, hogy ha egyedül vagyunk (mondjuk munka után otthon), akkor az emberek 70%-a azonnal mobilozással tölti az idejét. Ez nyilván azért szomorú statisztika, mert ezzel a társas kapcsolatok, az aktív kikapcsolódás, a valódi élmények kerülnek háttérbe. Nem könnyű nem függővé válni, hiszen külön iparág épül a jobbnál jobb alkalmazások és játékok fejlesztésére. Az agyunk pedig minden egyes kis jól ismert pittyegésnél vagy felvillanó jelzésnél újabb dopamininjekciót kap: történik valami izgalmas, amiből nem lehet kimaradni, ami felkelti az érdeklődésünket. Ezért jutalmazónak, pihentetőnek, kielégítőnek érezzük, ha a munkában való elakadás, ebédszünet vagy otthoni lazítás esetén azonnal a telefonunkhoz nyúlhatunk. Egyértelműen örömforrássá vált az életünkben.

Ha szeretnél tartósan vagy csak legalább egy ideig kevésbé függeni a mobilodtól, például azért mert fontos/nehéz, összpontosítást igénylő munka előtt állsz, akkor tedd ezt:

1. Az emaileket csak a munkaidő első és utolsó órájában olvasd el és válaszold meg. (Kivéve persze, ha az a munkád, hogy emaileket válaszolj meg...)

2. Kapcsolj ki minden hallható vagy látható értesítést vagy egyszerűen csak fordítsd le a telefonodat, némítsd le és csak naponta háromszor ellenőrizd a beérkezett hívásokat, üzeneteket. Csak azokat válaszold meg azonnal, amiket sürgősnek ítélsz.

3. Tarts havi egyszer emailmentes, mobilkommunikáció-mentes hétköznapot. Ilyenkor rendszerezz, tervezz, ötletelj vagy végezd el az utolsó simításokat egy befejezendő feladaton.

4. Évente háromszor csinálj három napnyi digitális csendet. Érdemes a pihenőidővel, pl. egy hosszúhétvégével összekapcsolni ezt az önként vállalt digitális silentiumot. Ilyenkor tudatosan három napig élj valóságos életet, figyelj magadra, szórakozz élőben, tölts időt hús-vér emberekkel!

5. Ha tartósan szeretnél leszokni egy alkalmazás, játék használatáról, akkor érdemes pontosan felmérni a mobilozási szokásaidat. Milyen meglepő, erre is van egy alkalmazás... Az ingyen letölthető Checky alkalmazás reális és pontos képet ad a saját mobilozási szokásaidról (ugyanis kőkemény statisztikát készít). Ha már világosan látsz ezügyben, akkor sem a teljes megvonás lehet a megoldás, hanem inkább az, hogy egy szokást egy másikkal helyettesíts, lépésről lépésre csökkentve a mobilozással töltött időt.

Kevesebb mobilozás, koncentráltabb munka. Hajrá!

Ha tetszett, itt tudsz követni.

Ha a saját vágyott szokások, örömtelibb mindennapok kialakításában jólesne a támogatás, akkor olvasd el ezt.

 

 

Szólj hozzá

életminőség öröm a munka jókedvű hétköznapok