2015. jún 22.

Zöldséget az erkélyedre!

írta: ur.anita
Zöldséget az erkélyedre!

2a3d02d76ee1e3b6140a4ed561d12913.jpg

Akinek kertje van, szerencsés, hiszen olyan veteményest és zöldségportfóliót alakít ki magának, amilyet csak szeretne. De akinek nincs, az is ehet friss zöldséget, ha zöldségpalántát ültet az erkélyre/teraszra/ablakpárkányra. Nem nagy fáradság, annál nagyobb élvezet! Itt az ideje az ültetésnek-palántázásnak, június végére már lehet saját, szüretelhető zöldségültetvényed egy formás edényben!

Én Budapest belvárosában élek, a zöldövezet fényévekre van tőlünk, de két szempontból is szerencsésnek érzem magam, egyrészt mert van egy nagyobbacska teraszunk a napfényes ötödik emeleten, ahol most éppen a sokféle fűszernövénnyel kísérletezek. Másrészt van a társasházunk udvarán egy kis közösségi veteményeskertünk, ahol egy számottevő eperültetvény (tavaly már legalább 30 szem epret szüreteltünk, idén talán 50 is lesz!) mellett zöldségeket is termesztünk több-kevesebb sikerrel: jelentem, a borsó, a rukkola és a sóska mindent visz, remekül fejlődik a vacak talajban is  - és a gyerekek is imádják lelegelni, de ez nagyon jól van így, hisz ezért van az egész, hogy lássanak földből kinőtt cuccokat, nemcsak a teszkós műanyagtálcás verziót).

Szóval ha városi társasházban élsz, és van bármiféle belső udvarotok, egyáltalán nem reménytelen vállalkozás a lakókkal és a közös képviselővel összefogva, a beton vagy elhanyagolt ágyás/virágláda helyén egy kisebb veteményes-ágyást kialakítani, akár egy ilyen ún. emelt ágyást (könnyű gondozni és jól karbantartható, szezonálisan ültethető zöldségekkel és fűszernövényekkel).

a891710d7a45f535a0330fe387a27b56.jpg

Ha ez nem lehetséges, de van egy kis erkélyed, ami legalább egy bizonyos idősávban kap napot (nyilván annál jobb, minél naposabb), vagy egy szélesebb ablakpárkányod, ahol elfér egy virágláda, akkor csinálhatsz magadnak mini zöldségkertet! Na, nem azért, hogy egész nyárra ellásson friss terménnyel vagy olcsóbban megúszd, mintha piacon vennéd, mert ez ilyen kis hasznos terület esetén nem reális célkitűzés. Egyszerűen csak azért, mert jó érzés saját terményt tenni a salátába, saját paradicsomot enni a reggelid mellé vagy saját cukkinit használni a vacsorához. Jó érzés gondját viselni, napi rendszeres örömforrás figyelni a fejlődését és ünnepi élmény érettnek nyilvánítani és leszüretelni. Legalább minimális természetközeli élményt kapsz és a siker pedig ok az önvállveregetésre. :-)

Belevágnál? Akkor először is találni kell hozzá egy terebélyesebb edényt vagy dézsát vagy egy minél nagyobb erkélyládát. Szükséged lesz még jó minőségű földre (virágföldet keverhetsz istállótrágyával - a kertészetekben kizacskózva, szagmentesen is lehet kapni marhatrágyát és az eladók szakszerű tanácsot is tudnak adni a keverés arányát illetően), esetleg karókra és kifejezetten zöldségek számára kifejlesztett tápoldatra, ugyanis néhány héttel az ültetés után a kis földlabda miatt a tápanyagokat pótolni kell a megfelelő minőségű termés érdekében. És számíts rá, hogy a rendszeres öntözés kánikulában napi elfoglaltságot jelent majd! Nyaralás esetén pedig be kell vetni a szomszéd nénit - általában örömmel vállalják az ilyen feladatot. :-)

0ce5d61fbfa373dc157702eed5373446.jpg

Milyen palántát válassz? A piacon ilyenkor már szép erős, javában virágzó palántákat lehet kapni a néniknél, ilyenkor már biztosabb a siker, mintha áprilistól nevelgetnéd a kis palántácskát otthon. Jellemzően 150-200 Ft közötti áron kaphatók a zöldségpalánták, ami azért nem eget rengetően sok, és a legtöbb árus tart kifejezetten kis növésű, erkélyre szánt fajtákat is, a legnépszerűbb a balkonparadicsom - nem kell karózni, kis helyet foglal és ízes, kis koktélparadicsomokat terem.

A balkonon termeszthető növények közül tényleg a legnépszerűbb a paradicsom és a paprika. Méghozzá több fajtával is kísérletezhetsz! A cukkini és a padlizsán is megterem nagyobb cserépben. Az uborkával is lehet próbálkozni, de rettenetesen vízigényes, tényleg napi figyelmet és valamiféle támrendszert igényel, amire kedvére felkapaszkodhat. De a futóbab (erkélyrácsra futtatva), és a borsó (ilyenkor vethető még magról és egyszerű termeszteni, szinte mindent kibír) is jó választás. Szerintem nagyon jók a különböző salátafélék, ehhez palánta sem kell, magról folyamatosan vetheted őket, még ilyenkor sem késő; és csak ki kell sétálni néhány friss levelet vágni belőlük. Én tavaly rukkolát vetettem, szépen ki is nőtt, finom is volt (paradicsomsalátára szórva isteni!), idén pedig újra kibújt, immár kétszeresére megbokrosodva.

dff60ef338d1a4212c6cdf5495a26d27.jpg

Jó ötlet és bájos, rusztikus látvány virágokkal vagy fűszernövényekkel egybeültetni a zöldségeket, például az igénytelen és mutatós büdöske kifejezetten védőnövényként szolgál a kártevők ellen. A lényeg, hogy idén ne csak muskátli legyen az erkélyeden, hanem zöldség is! Próbáltad már? Neked mi vált be?

Ha tetszett, kövess a facebbokon is!

képek: innen

 

 

Szólj hozzá

otthon nagyvárosi örömök