2015. júl 19.

Alkotás a konyhában: lekvárfőzés

írta: ur.anita
Alkotás a konyhában: lekvárfőzés

c68b70d5353ebc41cfc6f340afa84dc2.jpg

Bár nagyon szeretek főzni, elhatároztam, hogy nem fogok főzős posztot írni. Csak azért, mert ez nem egy gasztroblog, hanem egy életmódblog. De ha már örömterv, ha már tudatosan beépíthető mindennapi örömök és felelősségvállalás a saját jóllétedért - akkor nem tudom kihagyni ezt nyáron: lekvárfőzés! De mi a jó benne?

Na, ha eddig nem próbáltad és azt hiszed, hogy a lekvárfőzés ilyen:

lekvarfozes_1.jpg

akkor megnyugtatlak, hogy nem feltétlenül. Jó, ha 100 emberre akarsz hagyományos módon lekvárt eltenni, akkor tényleg lehet, hogy ilyen. De ha nem, akkor szórakoztató, gyors és határozottan állítom, hogy alkotás, és mint ilyen: egyszerű, könnyen elérhető kreatívkodási lehetőség és rapid örömforrás egyben. Manapság a különböző, minden kisboltban is kapható dzsemfixek korában (pektin van bennük, ami egyrészt egy totál természetes anyag, másrészt percek alatt kellően sűrű formába hozza a dzsemet vagy lekvárt) tényleg 10-15 perc főzési idővel kész a házi finomság. Bátran lehet kísérletezni különböző ízkombinációkkal, több gyümölcs vegyítésével, most van a legtöbb dzsemnek való gyümölcs (sárga- és őszibarack, málna, ribizli, áfonya, szilva) szezonja és nem kell feltétlenül többkilónyi gyümölcsből készítenünk, lehet maradék 20-30 dekákból is, és máris megvan a néhány reggelire való házi ízorgia. Én ezt a kétrétegű, gusztusos 3 üvegnyi ribizli-nektarin dzsemet csináltam fél óra, igen: 30 perc alatt! És ebben már az üvegek díszítése is benne van. :-)

mail_google_com_1.jpg

A rétegezés nem túl bonyolult: az egyikből félig feltöltöttem az üvegeket, és mire a másik 10 perc alatt elkészült, pont kellőképpen megdermedt ahhoz, hogy rá lehessen önteni a másikat. Látványnak sem utolsó a konyhapolcon, akár ajándékba is készülhet, nem beszélve arról, hogy büszkeséggel tölt el, hogy alkottam valamit. Az a jó hír, hogy a lekvárok, dzsemek műfaja gyakorlatilag elronthatatlan (hacsak nem hagyod vészesen odaégni), én nem szoktam méricskélni a cukrot hozzá, egyszerűen többször kóstolom közben és ha még savanyúnak érzem, teszek hozzá pár kanál cukrot vagy cukorpótló nyírfacukrot - ha egészségesebbre szeretnénk venni a szénhidráttartalmat. Ha hosszabb időre akarod eltenni, akkor figyelni kell a sterilitásra (a mosogatógép nagy barátunk az üvegek előzetes fertőtlenítésében), ha friss fogyasztásra készül, akkor különösebb hókuszpókusz nélkül akár egy müzlistálban is elvan pár hétig a hűtőben. Rém egyszerű, igazából nevetségesen kevés munkával megvan néhány üveggel és aztán lehet mellkast dülleszteni, ha kész.

e140211955165cf81dd6188aaaef7d48.jpg

Én most bele vagyok szerelmesedve ezekbe a több webshopban és a Butlers-ben kapható extra jó minőségű, különböző formájú (sajnos ehhez mérten elég drága is, de ezek örök darabok...) Weck befőttesüvegekbe, amiben akár csinos pohárkrémeket is lehet tálalni. Ami még nagyon jó, hogy a díszítéssel is lehet örömködni, egy egyszerű rusztikus spárga is jól mutat az üvegek nyakán, de bármilyen maradék szalagot, zsinórt, csipkét, anyagdarabot fel lehet használni, és innen cuki lekvároscímkéket is le tudsz tölteni, amit vagy a kupakra ragaszthatsz vagy egy zsinórral az üveg nyakára köthetsz.

5d7cf508cf757502f1a555b842c4cb41.jpg

Különleges ízkombinációjú lekvár-receptet a neten sok helyen, például itt találsz.

Jó nyári alkotást a konyhában!

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon az Örömterv követőihez!

Szólj hozzá

otthon jókedvű hétköznapok