2015. nov 02.

Tata és környéke kihagyhatatlan élményei

írta: ur.anita
Tata és környéke kihagyhatatlan élményei

dscn4188.jpg

Nagy öröm, amikor vendégposztot ír az egyik olvasóm! Brigitta többször kommentelt már a belföldi utazásajánlóim kapcsán; legutóbbi, Tata környékéről írt beszámolója olyan élménydús és részletes volt, hogy megkértem: írja meg utazási ajánlóját egy bejegyzésben. Komplex programkínálat első kézből, személyes tapasztalat alapján mindenkinek, aki Tatára és környékére tervezne egy hétvégi kiruccanást ősszel!  

Tatát, a Komárom-Esztergom megyében lévő "vizek városát" aligha kell bemutatni az olvasóknak, emblematikus építménye az Öreg-tó partján álló Tatai vár. A tó körül nagy sétákat lehet tenni, természetesen számos vendéglátó egység várja a turistákat: éttermek, fagylaltozók, illetve a jó időben ott is rendkívül népszerű kiülős teraszok közül lehet válogatni. Annak érdekében, hogy a felszedett kalóriákat mielőbb lemozogjuk, remek bicikliutakon tekerhetünk (de erről később). Az Eszterházy-kastély jelen állapota sajnos nem túl szívderítő, de remélhetőleg - inkább előbb mint utóbb - ennek felújítására is sor kerül. Feltétlenül érdemes megnézni még a város kiemelkedő pontján lévő kilátót, kápolnát és kálváriát.

dscn4184.jpg

dscn4273.jpg
A kirándulási lehetőségek közül a renoválással nemrég elkészült kamalduli remeteség épületcsoportja Majkon nagyon érdekes és tartalmas program. Kik azok a kamalduli remeték? A XVII. században telepedtek le Magyarországon a némasági fogadalmat tett szerzetesek és épp utolsóként alapították a majki remeteséget. A némasági fogadalom alól csak a dec. 28. - jan. 2. közé eső napok képeztek kivételt - csak 6 napig lehet beszélni egy évben, micsoda vállalás egy ilyen fogadalom! A régi cellaházak immár szállásként is igénybe vehetők, azonban tudni kell, hogy ezek inkább az elmélkedést és az elvonulást szolgálják, a szórakozási lehetőségeknek igencsak híján vannak (TV vagy rádió nincs!). Fontos lehet még, hogy autóval fel lehet menni egészen a bejáratig, aki azonban sétálna, leteheti az autót a tóparton is, amely egy horgásztó, de nagyon szépen rendben van tartva és igazán hangulatos. (Én is jártam nemrég Majkon, gyönyörűen felújították a szerzetesi főépületet, feltétlenül érdemes egy kiruccanást tenni ide, az érdekes és gazdag tematikájú kiállítás miatt is, ami a korabeli szerzetesi életet mutatja be. A szerk. :-) )
dscn4245.jpg
dscn4241.jpg
Egészen egyedi élményt nyújt a közeli Komáromnál lévő Monostori erőd. Elképesztő kiterjedésű (mindösszesen 70 hektár!) területet foglal el az 1850-1871 között épült erőd, amely védművekkel, kilométer hosszú folyosókkal és természetesen a katonák elhelyezésére szolgáló építményekkel, ill. lőterekkel felszerelt épületegyüttes. Mindenképpen tárlatvezetéssel ajánlható, az ott elhangzó számos információ segít jobban megérteni az erőd történetét és funkcióját.
dscn4199.jpg
Aki pedig egy kis felüdülésre vágyik a természetben, az agostyáni arborétum lehet jó célpont a környéken, ami kb. egy órás kellemes séta alatt bejárható.
dscn4196.jpg
Végezetül pedig - visszatérve a bicikliutakra - Tatától Tatabányáig az Által-ér (milyen szép neve van!) mentén, tavaktól övezve vezet egy két éve átadott kerékpárút, részletesen itt olvasható több információ, amelyet kezdők is bátran kipróbálhatnak, mert egyáltalán nem megerőltető, igazán szép és szívderítő élmény.
Aki pedig szállást keresne Tatán, itt biztosan nem csalódik, ingyenes kerékpár-kölcsönzési lehetőséggel!
Az összeállítás nyilván teljesen szubjektív szempontok alapján készült, hiszen számtalan más műemlék, látnivaló is megtekinthető Tatán és környékén is. Legyen így ez egy kedvcsináló és mindenkinek kellemes, szép időtöltést kívánunk! A gyönyörű fotók Dr. Reményi Gábor munkái.
Szólj hozzá

nyaralás minőségi idő élményajánló