2016. feb 09.

Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget!

írta: ur.anita
Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget!

backdrop-772501_1280.jpg

Sir Ken Robinson: Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget! c. könyvét nemrég fedeztem fel a könyvesboltban, a HVG Könyvek sorozatban, azonnal meg is vettem. Gyakorlatias, önfejlesztésre kiválóan alkalmas, inspiráló olvasmány - kifejezetten ajánlom a figyelmetekbe! A könyv arról szól, hogyan találhatod meg azt tűzbe hozó, tartósan örömet okozó, a tehetségeddel és a lehetőségeiddel összhangban álló tevékenységet, amiért igazán lelkesedni tudsz.

Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik azt a problémát fogalmazzák meg, hogy ami most van, az nem elégíti ki őket, nem érzik elégségesnek, kiteljesítőnek az életüket, de nem tudják, mi lelkesítené őket igazán, mihez lenne egyszerre nagy kedvük és tehetségük, nem tudják, tulajdonképpen miben is jók ők igazán. Ők 30-as, 40-es, többnyire értelmiségi, többdiplomás, alapvetően sikeres emberek. Furcsának tűnik? Miért nem tudják? Én nem csodálkozom rajta: sem az iskolarendszer sablonizáló törekvései, sem később a karrier lépcsőfokain való feljebblépés monoton erőfeszítései nem támogatják a valódi lelkesedést okozó örömcéljaink megtalálását és az abban való kiteljesedést. Gyakran abban merül ki ez a felnőttkori útkeresés, hogy elmegyünk jógára vagy megtanulunk meditálni - egyébként nagyon jól tesszük: mindkettő hasznos és élvezetes, testi-lelki elmélyülést segítő tevékenység. De ha ezt nem kíséri egy tudatos kognitív belső munka, ami a valódi szükségletünk, tehetségünk, vágyaink megtalálására összpontosít, akkor sokkal kisebb eséllyel találjuk meg a keresett új utat, a kibontakoztatható rejtőző tehetségünket.

Egy nagyon képszerű részlettel kezdi Ken Robinson a könyvét:

Pár évvel ezelőtt, amikor Oklahomában jártam, hallottam egy történetet, ami így szól: Két fiatal hal úszik lefelé a folyón. Szembejön velük egy öreg hal, elúszik mellettük, és odaszól nekik: Jó reggelt, fiúk! Na, milyen a víz? A fiatalok rámosolyognak, és úsznak tovább. Pár perccel később az egyik odafordul a másikhoz: Te, mi az a víz? Annyira természetes számára, hogy az alkotó elemében él, hogy fel sem tűnik neki. Pontosan ilyen érzés, amikor elemünkben vagyunk. Azt jelenti, hogy olyasmit csinálunk, ami teljesen természetes számunkra, és ami annyira illik hozzánk, hogy lényünk szerves részének érezzük.

A könyv alaposan körüljárja azt az utat, hogyan találhatunk rá erre az alkotó elemünkre - tetszik ez a kifejezés! -, nagyon sok rövid történetet mesél el olyan emberekről, akik sok munka és erőfeszítés árán vagy éppen a véletleneket, szükségszerűségeket és sorsfordító történéseket a javukra fordítva találták meg az alkotó elemüket. Méghozzá nem kitalált esettanulmányokról van szó (Kate 32 évesen jött rá, hogy...), hanem valódi hús-vér emberek történeteiről teljes névvel, beazonosíthatóan, az interneten is utánakereshetően: a gitárkészítőtől a reklámszakma atyján keresztül a díszlettervezőig vagy éppen az informatikusi munkáját bűvészkarrierre cserélő férfiig és az Oscar-díjas zeneszerzőig számos olyan nagyon inspiráló sztorit olvashatunk, amiből tényleg lehet tanulni és erőt meríteni.

A saját belső erőforrásaink feltárása az élettel való elégedettségünk, a tartós öröm forrása. Én odáig megyek, hogy szinte kötelezővé tenném mindenkinek, hogy bizonyos időszakaiban az életének (mondjuk fiatal felnőttkorban, a 40-es éveiben és nyugdíjhoz közelítve) vizsgálja felül és tárja fel a saját tehetségét, örömforrásait, szenvedélyeit és dolgozzon ki tervet ezek megvalósítására vagy elmélyítésére az életében. Akár egyedül, akár külső segítséggel - mert ez olyan alap lehet egy 5-10-15 éves időszakra, ami meghatározhatja a karrierünket, hobbinkat, döntéseinket, választásainkat.

A könyv lépésről lépésre haladva végigvezet egy olyan úton, amely egyszerre fókuszál kifelé (lehetőségek, újdonságok, felfedezések), és befelé (képességek, adottságok, rejtett mélységek), a két út párhuzamos bejárására, végiggondolására ösztönözve.

Alkotó elemünk felfedezése egyet jelent önmagunk felfedezésével. Ez egy kettős út: egyrészt egyfajta belső felfedezése annak, mi rejlik bennünk, másrészt a körülöttünk lévő lehetőségek feltérképezése. (...) Ahhoz, hogy ráleljünk az alkotó elemünkre, mindkét világot meg kell vizsgálnunk. Számba kell vennünk, mihez van tehetségünk, mi lelkesít és kreatívan kell viszonyulnunk a világban rejlő lehetőségekhez, hogy ezeket megvalósíthassuk.

A legnagyobb erénye Ken Robinson könyvének, hogy nem üres szólamokat puffogtat, nem is szedi össze 5 szájbarágós tuti tippbe, hogy mit kell csinálnod, nem ígéri azt, hogy a könyv végére hiperlelkesült állapotba kerülsz és innentől kezdve így élheted végig az életedet. Az olyan önfejlesztés témájú könyvek, amelyek ilyenek, nem sokat érnek. Arra a 3-4 napra, amíg olvassuk a könyvet, lehet hogy lelkesnek érezzük magunkat, de rögtön utána szinte semmilyen hatása sincs az olvasottaknak. Azért, mert mi mindeközben semmit sem csináltunk, csak passzívan befogadtunk egy okos, megfontolandó, lelkesítő eszmét, de nem konvertáltuk magunkra, ezért teljesen természetes módon a hatása is elmaradt. Ha nem csinálunk semmit mi magunk a gyakorlatban, akkor nem is történik semmi. Nem hiszek abban, hogy önmagában attól, hogy olvasunk, hallunk, látunk valamit, ami inspiráló - meg is változik az életünk. Megváltozhat: ha mi is hajlandóak vagyunk némi energiát belefeccölni a dologba és aktivizáljuk magunkat, konkretizáljuk a vágyainkat és tudatos munkával magunkra szabunk egy gondolatot, ötletet, tanácsot.

Coachként megnyaltam mind a 10 ujjamat a könyv által javasolt gyakorlati feladatokat látva! Nem azt mondja az egyes fejezetek végén: most gondold át, hogy a te életedben a... Ki a nyavalya gondolja át? Ki az, aki igazán elmélyülten és fegyelmezetten, jó hatásfokkal képes ilyenekről elmélkedni otthon, a vacsorája után? Ehelyett nagyon alaposan végiggondolt, általánostól a konkrétabb felé haladó, egymással összefüggő, egymást mélyítő témákban olyan feladatokat ad a könyv, amelyekben ábrákon, képeken, halmazokon, egyszerű felsorolásokon, "házi infografikákon" elemezheted a saját helyzetedet és dolgozhatsz ki stratégiákat a jövődre vonatkozóan. Kézzelfogható, érdekes, otthon önállóan is elvégezhető feladatok ezek, amelyek konkrét válaszokat tudnak adni olyan ködös és megfoghatatlan kérdésekre, mint például: mi az, amiben jó vagy? miben leled örömödet? mi vonz egyes tevékenységekben? milyen ügyek inspirálnak? hogyan látod általában a dolgokat? hol tartasz most? stb. Könnyen értelmezhető utasítások olvashatóak az egyes feladatokban, ha valaki veszi a fáradságot és időt szán ezekre a tisztázó kérdésekre: leírja, megcsinálja, összegyűjti a javasolt szempontokat, tényeket, lehetőségeket, akkor olyan eredményeket láthat maga előtt, amelyek a merengős álmodozásnál sokkal célravezetőbbek lehetnek.

Innen ugyanis máris sokkal könnyebb kiindulni: ha konkrét listák, ábrák, sok szűrőn átszűrt, átgondolt következtetések vannak a kezedben, leírva-lerajzolva-kifejtve, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valamit el is kezdesz megvalósítani a tervezett lépések közül! Ha tényleg végigcsinálod a könyv ajánlott feladatait, amelyek szerintem még kifejezetten élvezetesek is, akkor egészen biztosan közelebb kerülhetsz egy-két olyan felismeréshez, ami akár megvalósítható döntéshez is vezethet az életedben!

Ha elemünkben vagyunk, az növeli a boldogságunkat és a jóllétünket, de nem jelent garanciát arra, hogy minden pillanatban boldogok leszünk. Azoknak is lehetnek rossz napjaik, akik már megtalálták az alkotó elemüket. Néha ők is érezhetik, hogy összecsapnak a fejük felett a hullámok, és az ő életükben is vannak olyan időszakok, amikor túl keveset alszanak, és túl sok stressz éri őket. Két dolog azonban egészen biztos. Először is, ha rátalálsz az alkotó elemedre, sokkal gyakrabban érzed magad boldognak. Másodszor pedig, ha erős boldogságot érzel egy tevékenység közben, az azt jelzi, hogy ezen a területen érdemes keresned az alkotó elemed.

Hogy aztán ez a felismert, megtalált alkotó elemed a hivatásoddá, pénzkereső tevékenységeddé is válik vagy megmarad szórakozásnak, hobbinak - az sok mindenen múlik: az idő, a körülmények és az akarat kérdése is - de az teljesen nyilvánvaló, bárhogyan is lesz a folytatás, csak nyerhetsz vele, ha lépéseket teszel az alkotó elemed felfedezéséért és megéléséért!

Sir Ken Robinson - Lou Aronica: Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget! (HVG Kiadó, 2014)

Ha szívesen olvasnál hasonló témájú cikkeket, csatlakozz a facebookon az Örömterv blog kedvelőihez!

 

 

Szólj hozzá

coaching hvg könyvek önismereti könyv