2016. okt 03.

Teszteld magad!

írta: ur.anita
Teszteld magad!

math-1500720_1280.jpg

Nyugalom, nem matekdoga következik. :-) Egy olyan könyvet ajánlok a figyelmetekbe, amely egyszerre vicces és komoly. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de tapasztalatom szerint a legtöbb ember szeret önismereti tesztet kitölteni. Talán játékból, talán azért mert választ remél néhány homályban levő kérdésre önmagával kapcsolatban vagy egyszerűen csak megerősítést szeretne. A kimondhatatlan nevű szerzőpáros, Mikael Krogerus és Roman Tschappeler Tesztkönyv - 64 önismereti teszt c. könyve üdítő jelenség ebben a műfajban: ugyanis egyrészt nem veszik túl komolyan magukat, másrészt nagyon is komolyan veszik magukat. Vagyis tudományos hátterű, de fogyasztható és leegyszerűsített változatát közlik ismert vagy kevésbé ismert teszteknek, érdekes háttér-információkat, értelmezési segítséget is adva az egyes tesztekhez - és még a humor sem hiányzik ebből a gyűjteményből.

Nagyon bírom ezt a szerzőpárost. A magyarul megjelent előző két könyvüket, az 52 döntési modellt és az 52 változásmodellt is szeretem, kis méretű zsebkönyvek, amelyek mégis nagyon sok információt, felvetést, ötletmorzsát hordoznak. Az tetszik a legjobban a szemléletükben, hogy a lehető legmagasabb szinten űzik az egyszerűsítés módszerét - ami engem is nagyon izgat (különösen coachként szakmailag): mi az a pont, az a kérdés, az a válasz, az a közlendő, ami a legegyszerűbben, de a lényeget megtartva és esszenciálisan közli a kívánt tartalmat? Ami befogadható, azonnal kódolható, de nem lebutított és minőségében sérült tartalom. Erről az egyszerűsítési folyamatról és annak előnyeiről, buktatóiról ebben az interjúban beszélnek a szerzők.

Valahogy az egész életünk tesztekből áll: terhességi teszttel kezdjük életünket, majd a születésünkkor kötelező Apgar-teszttel mérik az életfunkcióinkat és már gyerekkorunkban is számos teszten és vizsgán kell megfelelnünk, egészen a nagybetűs életbe bevezető iskolai záróvizsgákig, a jogosítványig, hogy aztán az álommelót is felvételi tesztek sokaságán keresztül szerezzük meg, vagy betegség esetén az orvosunk vet alá minket különféle teszteknek, amelyek meghatározzák majd a kezelésünket. Vagyis tesztelni magunkat teljesen normális, mindennapi, megkerülhetetlen dolog.

De nem érdemes túldimenzionálni a dolgot, a laikusok számára is elérhető személyiség- és önismereti tesztek jó része valójában csak arra alkalmas, hogy egy jó nagy, általánosan leíró kategóriába soroljon be, egy kalapba/fiókba - amely csak körülbelül és nagy vonalakban vagyunk mi magunk. A női bulvárlapos tesztekről szót ejteni sem érdemes, de az ennél komolyabb, szakemberek által összeállított, nagyközönségnek szóló tesztek is sokszor meglehetősen felszínesek vagy csak egy nagyon kis szeletét jelentik a nagy egésznek, a személyiségünknek, jellemünknek, viselkedésünknek - így a kapott eredményeknek sem feltétlenül érdemes túl nagy jelentőséget, kizárólagos igazságtartalmat tulajdonítani. A sztenderdizált, kizárólag szakemberek által alkalmazott valid tesztek pedig ugyan alkalmasak a diagnosztizálásra, de keveset mondanak arról, hogyan tovább a kapott eredmény birtokában. Vagyis egy teszt önmagában kevés - ehhez szakszerű értelmezést is kell kapnunk vagy magunknak kell elgondolkodnunk a számunkra hordozott üzenetén.

tesztkonyv-borito_b1-300x400.png

Akkor mégis mire jó egy önismereti teszt? Arra nagyon jó minden komolyabban vehető önismereti teszt, hogy fókuszáltan, strukturált kérdések mentén figyeljünk egy olyan területre, ami valamiért izgat minket, amiben szeretnénk többet megtudni magunkról, ráirányítani a figyelmünket egy-egy "szürke zónánkra". Remek szórakozás és kellemes, nem belerokkanós önismereti játék kitöltögetni ezeket a teszteket. Na, ebben a pici zsebkönyvben épp ilyenek vannak! Természetesen szemezgetni érdemes belőlük, nem együltő helyben kitölteni egymás után mind 64-et, de átlapozva úgyis megtaláljuk majd a minket érdeklő kedvenceket. Vajon melyik lesz az?

5 nagy témakörbe rendeződik a 64 miniteszt (miniútmutatóval a kitöltéshez és az értelmezéshez, és olykor érdekes tudománytörténeti háttérinfókkal): Személyiség és karakter, Test és egészség, Készségek és karrier, Életmód és társadalom, Tudás és hit. Csak néhány érdekes teszt címét emelem ki:

Lateralizációs teszt (Melyik agyféltekém a domináns?)

Vonalzóteszt (Milyen gyorsan reagálok?)

Alkoholizmusteszt (Túl sokat iszom?)

Kockázatvállalási teszt (Hogyan bánok a pénzzel?)

Jegesvíz-teszt (Mekkora a fájdalomküszöböm?)

Kinek? Társasági szórakozásnak sem utolsó egy baráti összejövetelen 1-2 viccesebb tesztet kitölteni ebből a könyvből,  vagy a párunkkal közösen is nekiállhatunk egy-egy választott tesztnek - amit aztán megbeszélünk és érdekes, tanulságos következtetéseket vonhatunk le belőle. A kíváncsi, nyitott embereknek, az önmagukat minél jobban megismerni kívánóknak tartalmas időtöltés lehet ezeket a miniteszteket kitölteni - és aztán kellő öniróniával és csipetnyi szkepszissel ránézve az eredményekre felfedezni új rétegeket, kategóriákat magunkkal kapcsolatban.

Mikael Krogerus - Roman Tschappeler: Tesztkönyv - 64 önismereti teszt (HVG Kiadó, 2016.)

----------------------------------------------------------------------------

Szeretnél értesülni az összes blogbejegyzésemről a Facebookon? Itt egy egyszerű tipp! Mivel a Facebook kereskedelmi okokból korlátozza az új bejegyzések megjelenését a hírfolyamodban (vagyis sajnos csak véletlenszerűen, időnként jelennek meg) - egy egyszerű beállítással kiküszöbölheted ezt: az Örömterv oldalán a Tetszik vagy a Követed gomb fölé vidd a kurzorodat és a megjelenő legördülő menüből válaszd a "Megjelenítés elsőként" beállítást. Így az új bejegyzéseim a hírfolyamod tetején jelennek majd meg, Te pedig nem maradsz le róluk.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

könyvajánló egotrip perspektíva önismereti könyv