2016. okt 24.

Fedezd fel a belváros könyv-univerzumát!

írta: ur.anita
Fedezd fel a belváros könyv-univerzumát!

20160920_092744_1.jpg

Itt a #3orakikapcs sorozatom legújabb személyes élményajánlója! Vagyis 3 óra tartalmas kikapcsolódás, bárkinek elérhető módon, Budapesten. Ezúttal a harmadik gyerekem születése előtti utolsó sajátidős, egyedül kiruccanós programomról számolok be. Már nagyon nagy pocakkal, de annál jókedvűbben, egy borongósnak induló, aztán kellemesen napos őszi délelőttön a belváros könyves-antikváriumos univerzumát fedeztem fel, annak apropóján is, hogy az október itt, az Örömterven "minden, ami olvasás" tematika körül forog. Szuper lelőhelyeket ajánlok, érdemes továbbolvasni!

A helyszín a Múzeum körút - a Kálvin tér és az Astoria között -, ami tényleg egy kész könyves univerzum. Tucatnyi antikvárium van ezen a rövidke szakaszon, az antikváriumban való böngészés pedig épp az a műfaj, ami tipikus őszi kikapcsolódás. Esős időben nincs jobb annál, mint ráérősen nézelődni és keresgélni a jellegzetesen régikönyv-szagú (bocsánat, illatú) legtöbbször lomos, kissé kaotikus, de nagyon érdekes (és vicces) kincseket rejtő antikváriumokban. Ezeken a helyeken megszűnik az idő, ez amolyan külön kis párhuzamos valóság. Rá lehet bukkanni gyerekkorunk kedvenc pöttyös könyveire, régi viccgyűjteményekre, csodálatos képes albumokra, múlt századi szakácskönyvekre, amelyek sütireceptjei  így kezdődnek: végy 30 tojást... Isteni szórakozás! Szóval nem volt semmi konkrét célom, nem egy konkrét könyvet kerestem, csak bóklásztam egy kicsit, egyik antikváriumból a másikba, és lapozgattam hol ebbe a könyvbe, hol abba - szabadon, időnyomás nélkül. A konkrét cél nélküli tevékenységek nagyon pihentetőek tudnak lenni, egyszerűen csak megengedjük magunknak, hogy sodródjunk, kedvünk szerint tegyük meg a következő lépést, különösebb tervezgetés nélkül. Én most igazán töltekeztem. Betűkkel, illatokkal, múlttal, történetekkel.

20160920_100119.jpg

Természetesen enni és inni is kell valamit közben. Azt kell mondjam, gasztro szempontból is kincsesbánya ez a rövidke útvonal. Vegáknak és vegánoknak több lelőhely is van errefelé és a kávérajongókat is néhány klassz, újhullámos, kézműves kávézó várja. Én a Budapest Baristas kávézót próbáltam ki. Egyszerű, minimál dizájn, a pultot uraló csodálatos, fényes kávégép, kedves kiszolgálás. Pedig én vagyok a klasszik "problémás" vendég. Koffeinmentes kávét kérek... tudom, elképesztő baromság egy minőségre nagy figyelmet fordító, kávéspecialista helyen ilyet kérni, de mégiscsak terhes vagyok, ki kell még bírnom pár hétig koffein nélkül. Plusz enni is szeretnék mellé valamit, édeset, de cukor nélkül - mert azt nem ehetek a terhességi cukorbetegségem miatt. Mindkettő működik. Csodás koffeinmentes cappuccino és mellé egy még csodálatosabb tápiókapuding mangóval a tetején - egy krémes, ízes, gyümölcsös finomság. Reggelizni egyébként egészen 13 óráig lehet, nagyon guszta tojásos ételeik is vannak, próbáljátok ki! Plusz pirospont azért, hogy a pulton szabadon fogyaszthatóan ki van téve egy vízszűrő kancsóban víz és poharak - így nem kell egy ásványvizet feleslegesen kirendelni a kávé mellé - apró, de jelentős figyelmesség.

20160920_094312.jpg

Beugrom még a Könyvudvarba, ahová már csak azért is érdemes bekukkantani, mert a Unger-ház udvarában van, ami az egyik legszebb belső udvar a környéken (Múzeum krt. 7.), eredeti fakockás padlóval a kapubejáróban, látványos homlokzati díszekkel. A Könyvudvar pedig egy olyan könyvesbolt, ahol új könyveket találtok, jelentős árengedménnyel, amelyekből a kiadók túl sokat nyomtak. Itt is lehet kincsekre bukkanni, nagy a felhozatal filozófiai értekezésekből, történeti tanulmányokból és Márai-összesből - ha valaki ezekre kattan, zarándokoljon el ide mindenképpen. Ha már itt jársz, ki ne hagyd a szintén ebben az udvarban megbújó Cukorka tényleg cuki üzletét sem, kézműves, adalékanyagmentes, izgalmas ízkombinációjú cukorkákat szerezhetsz be.

20160920_103351_5.jpg

Csak pár lépés kitérő innen, és ha már erre jártok, ne hagyjátok ki a Károlyi-kertet, nekem ez a kedvenc belvárosi parkom! Gyakran járunk ide játszóterezni is a nagyobbik fiammal. Most egyedül ültem ki és napoztattam az arcom 10 percre egy padon. Mindig ápolt, mindig tele van virággal, mindig nagyon hangulatos - minden városi parknak így kellene kinézni - teljesen olyan, mintha Párizsban lenne. És egy nem könyves tipp: a Károlyi-kerttel szemben, a Magyar utcában mindenképpen ugorjatok be szétnézni a Le petit design üzletébe (ez is nagyon franciás, jól illik hozzá a neve!). Tényleg pici, de elképesztően stílusos, leginkább gyerek és női témában mozgó dizájntermékeket lehet itt beszerezni. Megfizethető áron, hazai tervezőktől, "na, ezek biztos nem jönnek veled szembe az utcán" darabokat találhatsz ékszertől a babacuccokig és lakberendezési kiegészítőkig  - karácsonyi ajándék lelőhelynek is ideális (ja, és könyvjelző is van!).

13775574_697582190393285_8642022764186586812_n.jpg

A könyves körutamat az innen csak egy köpésre levő, Ráday utca elején található Két Egér Könyvesboltban fejezem be. Ez egy gyerekkönyvekre specializálódott aprócska könyvesbolt, nagyon igényes kínálattal. Mindenkinek a családjában vagy ismerősi körében van gyerek - érdemes feltankolni (már megint csak a közelgő karácsonyra kívánok utalgatni...) jó gyerekkönyvekből, amit itt bizton megtalálsz, egészen a totyogóktól a kiskamasz korosztályig. Egyébként remek szombati gyerekes programjaik is vannak, azt is ajánlott nyomon követni, ha gyereked van.

És az örömteli kikapcsolódás után egy pindurka sóhaj a végére. Úgy hiányzik erről a környékről egy igazi cuki, hangulatos, barátságos, egyedi atmoszférájú (ésatöbbi, ésatöbbi hasonló jelzőjű) kis, független könyvesbolt, válogatott kínálattal, lehetőleg egy klassz kávézóval kombinálva. Az antikváriumoknak megvan a maga poros, kellemes, avítt hangulata; van jónéhány minőségi kávézó is errefelé. Nem messze vannak nagyobb könyvesboltok is - de ezek annyira sterilek, óriásiak és egyenstílusúak - mintha a teszkót vetném össze egy kis, kézműves termelői piaccal. Értitek, mire gondolok, ugye? Szóval új könyvek kis, szerethető, személyes hangulatú boltja + kávézó, ahová jó beülni, nézelődni, kávézgatni, találkozót megbeszélni... ilyen nincs. Valami ilyesmire gondoltam, valaki nyisson egy ilyet légyszi, úgy hiányzik Budapest belvárosából!

d83dedc88e74344e4620ee66b7041f87.jpg

Kinek? Könyvrajongóknak egyértelműen kötelező, lelazulós, böngészgetős, felfedezős körtúra ez a Múzeum körúti könyvbirodalom. Kávérajongóknak is. És csak úgy, bárkinek, aki nem tud mit kezdeni egy esős, szomorú, őszi délelőttön - 3 órányi időtartamban. Merülj el a könyvek világában!

------------------------------------------------

Örömterv - légy felelős a saját jóllétedért! Ha tetszett, kövess a facebookon is, hasonló tippekért és ajánlókért.

Szeretnél értesülni az összes blogbejegyzésemről a Facebookon? Mivel a Facebook kereskedelmi okokból korlátozza az új bejegyzések megjelenését a hírfolyamodban (vagyis sajnos csak véletlenszerűen, időnként jelennek meg) - egy egyszerű beállítással kiküszöbölheted ezt: az Örömterv oldalán a Tetszik vagy a Követed gomb fölé vidd a kurzorodat és a megjelenő legördülő menüből válaszd a "Megjelenítés elsőként" beállítást. Így az új bejegyzéseim a hírfolyamod tetején jelennek majd meg... és tedd meg ezt a többi kedvenc oldaladdal is! :-)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

könyvajánló kipróbáltam! élményajánló nagyvárosi örömök #3orakikapcs