2017. jan 09.

Készíts magadnak inspirációs táblát!

írta: ur.anita
Készíts magadnak inspirációs táblát!

_a_budapesti_urino_borito_1.jpg

Mi az az inspirációs tábla? Inspiration board vagy vision board néven futnak angol nyelvterületen ezek a hol egyszerű plakátok, hol inkább művészi táblák, amelyeknek az alapkoncepciója nagyon egyszerű: képzeld el képekben!

Nem untatlak titeket az egy kép többet mond ezer szónál közhellyel. De az az igazság, hogy ez sokszor nagyon igaz. Egészen pontosan a képek adhatnak valami megfoghatatlan pluszt, valami szavakkal nehezen megfogalmazhatót, a verbális csatornát kiegészítő tartalmat. Egy frappáns üzenetet hordozhatnak vagy egy szavakkal erőtlenül kifejezhető hangulatot és vágyat ragadhatnak meg.

36c3939a10db89f3553bcb49294d9f41.jpg

Huszonéves koromban művészettörténet szakra készültem, komolyan is vettem felkészülést, aztán egy ponttal lecsúsztam az ELTE művészettörténet szakról, persze utólag már nem bánom, de szerencsére ez is jó volt valamire: maradt egy átlagon felüli képmemóriám, mára már erősen megkopott, de így is elég izmos művészettörténeti műveltségem és a képek iránti rajongásom: legyen az művészi festmény, fotó vagy egy szépen komponált magazinkép - nagyon vevő vagyok a képi tartalomra és képi hangulatokra.

A coaching munkám során is rendszeresen szoktam képekkel dolgozni: segíthet verbális gátat áttörni, nehezen megfogalmazható célokat konkretizálni vagy távlatot adni egy elképzelésnek.

eb96d9ce15c39eb90f46c672df99ed8f.jpg

Az inspirációs tábla nagyszerű lehetőség arra, hogy a terveidet, céljaidat, álmaidat képi formában jelenítsd meg. Már az elkészítése is felér egy alkotós örömfröccsel vagy egy képi meditációval, emellett egyszerű és elronthatatlan, nem kell hozzá kézügyesség vagy rajztehetség, hiszen "hozott anyagból": újságokból, magazinokból kivágott képekből vagy internetről letöltött (természetesen legális forrásból) képekből és idézetekből, szavakból rakhatod össze a saját plakátodat. Az a legjobb benne, hogy miközben csinálod, és utána is bárahányszor ránézel az alkotásodra, támogatja a céljaidat, segíti az elköteleződést és erősen motiváló hatású. A sajátod, a te választásod, a te alkotásod - a megismételhetetlenségnek pedig mindig van ereje.

47fa5187778992053f3b0c440bd3dae4.jpg

Hogyan csinálj inspirációs táblát?

1. Először is döntsd el, hogy melyik utat választod - mindkettő jó lehet, egyéni preferencia kérdése, hogy:

  • megtervezed pontosan (leírva!) az éves céljaidat és azok alátámasztására, megerősítésére csinálsz egy képes kollázst
  • vagy először ösztönös választás alapján megalkotod az inspirációs plakátodat és utána, abból is merítve tervezel az évre.

2. Gyűjts képeket! A legjobb erre képes magazinokat elővenni és átlapozni, majd kivágni a neked tetsző képeket.

3. Kell egy kartonpapír vagy fatábla, amire felragaszthatod vagy más módon (csipesszel, rajzszöggel) rögzíted a képeket. Ennél a pontnál engedj teret az elsőre jövő ötleteidnek, nem kell feltétlenül tökéletesre komponálni az összképet: az, hogy mi kerül felülre, alulra vagy középre, milyen elrendezésben, sokat számíthat, de nem érdemes túlagyalni a dolgot, ez egy spontán és játékos műfaj!

4. Lehet mindenféle egyéb kiegészítést is használni a képek mellé: dekortapaszok, kézzel írt feljegyzések, idézetek, kivágott betűk vagy szavak, fotók, személyes apróságok is még egyedibbé teszik a kollázsodat.

5. Tedd olyan helyre a kész művedet, ahol egész évben láthatod: a legjobb az íróasztalod fölé, de ha nem szeretnéd mások által is látott helyre kitenni, akkor például a ruhásszekrényed ajtajának belső felületére is rögzítheted, ahol minden reggel láthatod, ha álmos fejjel kinyitod a szekrényt.

ca6b35b31a1798ac0332c69bad2a7340.jpg

... mindez szép és jó: de gyakran nincs meg otthon a kellő lendület bennünk, hogy nekiüljünk és egy fél délelőttöt magazinok átlapozásával töltsünk, másrészt épp a spontaneitása veszik el ezzel a "képvadászattal" a választásnak. Szóval, ha úgy gondolod, hogy egyedül, otthon ez nem megy, akkor szervezhetsz egy inspirációs plakátos bulit, ahol kellemes és hasznos esti szórakozásként a barátnőiddel vagdostok+ragasztgattok!

Ur Anita, coach

Képek: innen.

Egyedül minden nehezebb... Tervezd meg az évedet az én segítségemmel! Az ÉVES TERVEZÉS COACHING mindössze egy alkalom (120 perc) és hatékony támogatás a sikeres 2017-es éved megtervezéséhez. Csak 2017. február 28-ig elérhető ajánlat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

coaching boldogság-projektek