2018. dec 04.

10+2 tudatos karácsonyi ajándék

írta: ur.anita
10+2 tudatos karácsonyi ajándék

 

kari_aji.jpg

Illúziónak gondolom, hogy ne vásároljak plázában, hogy ne hordjak "fast fashion" ruhákat, hogy "zero waste" üres kukám legyen a mosogató alatt, és hogy semmi "E" ne kerüljön a tányéromra. Ez a rigorózus szabálykövetés nem menne nekem - és távol is áll tőlem. De azt nem gondolom illúziónak, hogy tendenciózusan figyeljek arra, hogy tudatosan vásároljak. Karácsony előtt különösen aktuális ez a téma, mert ilyenkor az átlagosnál is többet költünk. 10+2 tudatos ajándékötlet következik a 2018-as karácsonyra!

Gondolkodtam, hogy milyen kifejezést használjak, végül abban állapodtam meg magammal, hogy a TUDATOS a legtalálóbb. Mert lesz az ajánlóban:

- fenntartható: ami környezettudatos és újrahasznosítós

- slow: ami segít a "rohanás" és a "kell" világában egy kicsit lassítani

- társadalmi felelősségvállalós: ami hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkavállalóinak a konkrét támogatása... mert sokaknak csak álom a méltányos körülmények között (értsd: megfelelő bér és bánásmód), minőségi terméket létrehozó, bevételt termelő, örömteli munka.

- helyi: csak magyar termékek szerepelnek az ajánlóban, ami nem valami népnemzeti, matyóhímzéses mellveregetés, hanem egyszerűen csak annak a kifejezése, hogy helyben is elérhető a különleges és a minőségi... akkor meg miért ne?

- kézműves: elcsépeltsége ellenére igenis van létjogosultsága ezen felsorolásban ennek a kifejezésnek is, mert valaki(k) lelkesedése és munkája, családi megélhetése van ezek mögött a minőségi termékek mögött, így nem egy óriáscég marketing-gépezetének a fogyasztói (és támogatói) vagyunk a vásárlásunkkal.

Mindenki eldöntheti, melyik szempont számára legfontosabb... de egészen biztosan jó döntés és egyértelműen különleges ajándék, ha akár a céges ajándékot, akár a családi meglepetést, akár az óvónéninek szánt jelképes ajándékot ezek közül választod.

És hogy kényelmes és mindenki számára elérhető legyen a beszerzés: mind webshopos formában is elérhető!

1. PRINTA

A szitanyomásos technika a fő ismertetőjegyük. Textilek, grafikák, kiegészítők. Újrahasznosított alapanyagok, etikus beszállítók (ez ruha-alapanyagoknál nagy szó!) és nagyon vonzó, minimalistán jellegzetes megjelenés. Nekem bejön!

Például ezek a gyerekszobába való párnababák:

szalaykrisztina-3054_2048x.jpg

Vagy ez a női outfit:

ae9a7384_copy_2048x.jpg

Vagy a grafikáik:

dsc3936_2048x.jpg

2. ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓ 2019

A Slow Budapest évről évre egyre jobb terméke! Újrapapírra nyomtatják, többféle borító közül választhatsz - egyszerre cuki, hasznos és inspiráló, gyönyörű illusztrációkkal és találó üzenetekkel. Már angol nyelven is elérhető, ezért külföldi ismerőseinknek is nagyszerű ajándék lehet. Kedvelem a Slow Budapest filozófiáját és küldetését; ha érdekel, hogy mit csinálnak: az alapító-vezetővel, Krajcsó Nellivel készült interjúmat itt olvashatod.

a5_nagy_elolnezet_02b.png

Itt pedig belelapozhatsz a 2019-es kiadványba!

És hogy ki a célcsoportja egy slow anti-határidőnaplónak? Manapság mindenki. :-)

3. GREENWAY GYERTYA

Én télen mindig töménytelen mennyiségű gyertyát égetek el. Mint a skandinávok. :-) És ha már így van, akkor mert ne válasszam a gyertyát is tudatosan? Ezek ugyanis szójagyertyák:

"A szójaviasz természetes, szerves anyag, mely biológiai úton lebomlik, így általa nem kerül ki újabb hulladék háztartásunkból. Megfontolt lépés egy szójagyertya beszerzése, hiszen ezek a gyertyák nem mérgezik otthonunk levegőjét, lángjuk lassabban, nyugodtabban és hosszabban ég. Egy hagyományos gyertyához hasonlítva akár kétszer annyi ideig is égnek a szójagyertyák."

Az illatgyertya pedig mindig remek választás, ha nincs ötletünk, hogy mit ajándékoznánk valakinek. Saját tapasztalatból mondom, hogy Csapó Ildi illatgyertyái össze sem hasonlíthatók az ipari, szintetikus illatgyertyákkal!

Tematikus illatgyertyák:

greenway_vegan_x-mas_gingerbread_02.jpg

És komplett ajándékcsomagok is:

greenway-szojagyertya-gift-box-nagy_03.jpg

4. THE SORTING BAGS TÁSKA

A hasznos és fenntartható kiegészítő - és remek ajándék is egyben! Filléres apróság, ami önmagában is megállja a helyét ajándékként, de ha még saját készítésű finomságot: aprósütit, lekvárt, befőttet is teszünk bele, akkor tökéletesen egyedi lesz. Le a műanyag zacskókkal! :-)

Kisebb vászonzsákok:

uj_mc12_1024x1024_2x.JPG

És nagyobb méretűek is:

img_1329_1024x1024_2x.JPG

5. BAZSALIKOMOS KERT

Beh Mariann organikus családi farmjáról olyan finomságok kerülnek ki, mint a pesto, a teakeverékek és a fűszersó-kreációk. Méghozzá vonzó csomagolásban, ami ajándéknak is nagyszerű. Az egyik fűszersó-keverékét én is aktívan használom otthon, levesek ízesítésére (vegeta helyett), de salátákhoz és simán vajas kenyérre is remek. Szakácskönyve most jelent meg frissen + a workshopjai is remek ajándékok lehetnek! Sajnos a webshopból csak nagyobb tételben, 10 db-tól lehet rendelni, de népesebb családban vagy baráti körben simán lehet helye tíz csomag teának vagy fűszerkeveréknek a fa alatt. :-)

181102_bazsalikomoskert-teak_mg_5764.jpg

6. AUTISTIC ART

Autizmussal élők művészetterápiás foglalkozásokon született gyönyörű alkotásaiból hozzáértő kezek és szemek művészi kivitelezésű tárgyakat alkotnak: ez az Autistic Art márka.

"Alapítványunk az autisták vizuális gondolkodásmódjára épülő művészeti terápián keresztül nyugodtabb és boldogabb életet teremt a lakóotthonokban élő autista fiatalok számára, amelyben képesek kinyílni: a képeiken keresztül önmagukat kifejezni."

Papírtermékek, hernyóselyem sálak, kézműves kávé, borok - magában az anyagban vagy a csomagolásra nyomtatva találkozhatsz ezekkel a megkapó, színpompás alkotásokkal, a termékek megvásárlásával pedig az alapítvány munkáját támogatod.

autisticart-aant14-zone140200-4.jpg

7. SEED BONBON

Tökéletes céges ajándék, de én simán adnám "csak úgy" barátoknak, ismerősöknek is. Hogy ez mekkora ötlet! Irodai papírhulladékból készült galacsinok vetőmagokat rejtenek, amelyek víz, föld és megfelelő hőmérséklet biztosítása mellett kikelnek. Emlékeztek, milyen jó móka volt alsó tagozatban babot nevelni tejfölös pohárban a suliban? Na, ez éppilyen egyszerű és nagyszerű. :-)

A kedvenceim a kínálatukból a karácsonyi képeslapok:

12.jpg

És ez a Mandala Seed Bonbon is nagyon tetszik:

mandalaajandek.jpg

8. SZOMÓDI LEVENDULÁS

Semmi extra. Csak a legjobb magyar levendula illóolaj. Én imádom, simán kenterbe veri a provence-i vetélytársait - ez persze az én személyes véleményem! Köszönhető mindez a gyógyszerész-kertész házaspár megalkuvást nem ismerő kísérletező kedvének, maximalizmusának és a természet tiszteletének. Itt például évjárat és terroir is van... mint a jó boroknál. Levendula-kedvelő ismerőseinknek a legjobb választás egy kis üvegcsével beszerezni a karácsonyi ajándékcsomagjukba. 

Sőt, még 5 db-os levendula válogatás-csomag is van:

sza_6459-681x1024.jpeg

9. KOCKACSOKI

Társadalmi vállalkozásként működő csokoládé manufaktúra, amely nem csupán egy munkahely autista fiatalok számára, hanem sokkal több annál: komoly missziót és fejlesztő-értékteremtő támogatást felvállaló központ. Minden megvásárolt termékkel elkötelezett szakemberekhez, nagyon jó helyre kerül a karácsonyi ajándékra szánt pénzetek. Mert valami édesség feltétlenül kell karácsonyra! Nem mellesleg: nagyon finom is. :-)

Ha komoly csoki-válogatásra gondoltál, akkor ez a 18 db-os szuper választás:

18-db-os-kezmuves-csokolade-valogatas-karacsonyi-dobozban-574865.jpg

Ha valami apróság kell, mert sok a csokikedvelő a családban, akkor pedig ez a csokinyalóka a megfelelő:

karacsonyi-ajandek-mintas-csokolade-nyaloka-tejcsokolade-574863.jpg

10. FLEUR DE LIN

Kozmetikai termék gyakran kerül az ajándékcsomagba. Itt a természetes alternatívája a drogériai tucattermékeknek! Semmi kőolaj-származék, semmi pálmaolaj, semmi felesleg: sem a beltartalomban (amit a bőrünk is meghálál), sem a csomagolásban. Hazai kistermelőktől, javarészt biogazdalkodásból származó alapanyagokból; és persze Kocsmáros Gabi, az első magyar slow kozmetika megálmodójának hozzáértéséből, lelkesedéséből és profizmusából állnak össze ezek a kiváló termékek. Teszteltem többet is, nagyon jó használni ezeket a kozmetikumokat!

20181112-dsc_0151-2-458x458.jpg

 

+2 BOLT BUDAPESTEN, ahol kedvedre válogathatsz minőségi, különleges, egyedi, kisszériás ajándékok között:

11. PREZENT

A budai oldalon. Egy cuki kis bolt, ahol ökotudatos cuccokat árulnak - és ahol legszívesebben mindent megvennék! Ha szeretsz kézbe venni tárgyakat és csak utána vásárolni, akkor itt a helyed, ezen a békés szigeten a karácsonyi forgatagban. Tavaly még egy adventi élmény-bevásárlós sétát is ajánlottam erre a környékre!

28277430_1381460868666309_1310037029505243651_n.jpg

12. PROJEKT SHOWROOM

A pesti oldalon. Egy pop-up bolt a Paulay Ede utcában, a színházi negyedben. Óriási tér, rengeteg hívogató cucc, mindig extrán különleges dizájn, minőségi termékek garmadája. Itt igazán lehet inspirálódni és válogatni, idén dec. 6-án indul a karácsonyi vásáruk! Én minden decemberben ellátogatok ide... és sosem távozom üres kézzel. :-)

25550179_1578302315579116_932598367216983400_n.jpg

Jelen válogatásban NINCS reklám, promóció, fizetett termék, támogatott tartalom stb. Ez mind én választásom és ezeket a termékeket azért ajánlom nektek, mert nekem bejöttek. :-) Élményteli karácsonyi készülődést kívánok!

Ur Anita

az Örömterv blog szerzője

 

Szólj hozzá

karácsony élményajánló ünnepelj